Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vot obligatoriu pentru belgienii de 16 și 17 ani. Curtea Constituțională a impus și sancțiuni

Votul a devenit obligatoriu pentru belgienii cu vârste de 16 și 17 ani, potrivit deciziei Curții Constituționale din această țară, care vine cu zece zile înainte de termenul limită pentru înscrierea la vot. Astfel, adolescenții care au împlinit aceste vârste trebuie să voteze la alegerile europene din 9 iunie.

Anul trecut, Curtea Constituțională s-a pronunțat împotriva unei astfel de prevederi legale care impunea celor 270.000 de tineri de 16 și 17 ani din Belgia să se înregistreze anterior pentru a putea vota, conform publicației VRT. La acea vreme, Curtea spunea că această cerință de înregistrare era nejustificată. Acum însă decizia s-a schimbat.

Vot obligatoriu pentru belgienii de 16 și 17 ani

În principiu, asta înseamnă că acești adolescenți vor fi trecuți automat pe listele electorale și vor primi o scrisoare de convocare, la fel ca adulții.

Alain Hutchinson, comisarul de la Bruxelles pentru Europa, a criticat faptul că decizia a venit cu doar zece zile înainte de termenul limită de înscriere pe liste pentru alegători.

Până acum, votul în Belgia era obligatoriu pentru cei care aveau cel puțin 18 ani, iar nerespectarea acestui lucru duce la o amendă. Ulterior, adulții care nu se prezintă la secțiile de votare de cel puțin patru ori într-o perioadă de 15 ani riscă să-și piardă dreptul de vot.

Cu toate acestea, cei sub 18 ani au fost scutiți anterior de această cerință de vot obligatorie, conform Euronews.com.

Dar acum instanța țării a suspendat prevederea care face votul obligatoriu doar pentru adulți, iar asta înseamnă că și tinerii de 16 și 17 ani pot fi sancționați dacă nu merg la vot.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE