Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Voluntarii ajută la reconstrucția satelor ucrainene: „Nu ne putem opri viețile”

La periferia unui sat ucrainean se află rămășițele unei mici școli care a fost parțial distrusă în primele săptămâni ale invaziei rusești. Înconjurate de pini înalți, ferestrele sparte ale școlii oferă o privire asupra unor săli de clasă abandonate, care este puțin probabil să mai vadă elevi prea curând. Este doar una dintre multele clădiri din Yahidne care au fost distruse de război, relatează AP.

Rușii au părăsit satul la sfârșitul lunii martie

Dar acest sat și altele revin treptat la viață la câteva luni după ce trupele rusești s-au retras din nordul regiunii Cernihiv. Acum, oamenii repară casele, iar sunetul uneltelor de construcție umple aerul. Voluntari din toată Ucraina, dar și din alte țări, vin să ajute pentru că sunt atât de multe de făcut înainte de apropierea unei noi ierni.

Membrii unei organizații de voluntari în construcții, numită Dobrobat, ajută compatrioții să se întoarcă la casele lor cât mai repede posibil. Nimeni din sat nu plănuiește încă să reconstruiască școala, care a fost folosită de ruși ca bază. Sătenii preferă să nu vorbească despre acest loc.

Cei mai mulți dintre locuitorii din Yahidne, aproape 400 de persoane, au petrecut o lună în subsolul școlii, unde au fost ținuți non-stop ca scuturi umane pentru a se proteja împotriva unui atac al armatei ucrainene.

Doar ocazional, trupele rusești au permis sătenilor să urce la etaj și să intre în curte. Dar acest lucru nu a fost suficient. Zece persoane au murit în subsolul întunecat și aglomerat. Supraviețuitorii dau vina pe lipsa de aer proaspăt.

Grupul Dobrobat plănuiește să repare acoperișurile a 21 de case în următoarele săptămâni. Printre voluntari se numără profesori, sportivi și programatori. Aproximativ 80% dintre ei nu au experiență în construcții.

Alte sate distruse de război

Yahidne este doar unul dintre satele din nordul Ucrainei care au avut de suferit de pe urma agresiunii Rusiei. Iar Dobrobat este doar unul dintre grupurile care reacționează, atrăgând uneori voluntari din afara Ucrainei.

Un tată și un fiu din Republica Cehă au decis să își petreacă anul acesta călătoria anuală în familie în Ucraina. Michal și Daniel Kahle se văd doar pentru câteva săptămâni în fiecare vară, deoarece fiul studiază în Statele Unite. „Am vrut să facem ceva semnificativ în loc să fim doar turiști”, a declarat Daniel, în vârstă de 21 de ani.

Așa au ajuns în orașul Makariv din regiunea Kiev. Multe clădiri de acolo au fost distruse sau avariate în primele săptămâni de război. Tatăl și fiul s-au alăturat mișcării de tineri voluntari Building Ukraine Together, care, începând din 2014, a ajutat la restaurarea clădirilor avariate din estul Ucrainei. Timp de câteva zile, împreună cu tineri din diferite părți ale Ucrainei, au lucrat la reconstrucția departamentului de pompieri din Makariv, care a fost lovit de un obuz de artilerie la 12 martie.

„Este un joc de lungă durată. Nu putem să ne oprim viața, să stăm acasă și să așteptăm ca războiul să se termine”, a declarat Tetyana Symkovych, coordonatorul grupului de voluntari din Makariv.

Mulți ucraineni se oferă voluntari pentru că vor să fie de ajutor. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care Iulia Kapustienko vine în fiecare dimineață la departamentul de pompieri pentru a chitui pereții. La sfârșitul lunii aprilie, tânăra a părăsit Mariupol după ce a petrecut două luni în orașul-port asediat.

„Am văzut cadavre și case arse. Totuși, când văd o casă normală, îmi imaginez automat ce se va întâmpla cu ea după ce va fi lovită de o rachetă. Este imposibil să ștergi acest lucru din minte. Dar, în același timp, încerc să nu rămân blocată în trecut, așa că este important pentru mine să fac ceva, să îmi asum responsabilitatea,” a declarat Iulia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE