Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE anunță noi ajutoare pentru Ucraina și va finanța instruirea a 30.000 de soldați. Volodimir Zelenski: „Rusia nu ne poate învinge”

Comisia Europeană va aloca Ucrainei o primă tranșă de 25 de milioane de euro pentru un program de deminare a teritoriilor eliberate de sub ocupația rușilor. Anunțul a fost făcut azi de Josep Borrell la summit-ul Ucraina-Uniunea Europeană care are loc la Kiev. În același timp, Ucraina primește 35 de milioane de becuri LED, pentru a gestiona criza energetică.

”Faptul că am reușit să avem acest summit aici este o dovadă că Rusia nu ne poate înfrânge” a declarat Volodmir Zelenski, într-o conferință de presă cu oficialii europeni.

Liderul de la Kiev a adăugat că integrarea Ucrainei în UE este ireversibilă și că procesul de integrare ar trebui accelerat în acest an. „Obiectivul nostru este să începem discuțiile încă din acest an”, a spus el.

03/02/2023 , 17:47

Josep Borrell a vizitat o zonă deminată

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a vizitat o zonă deminată din apropiere de capitala Ucrainei. Programul de inlaturare a minelor din zonele eliberate de sub ocupația armatei ruse este extrem de important pentru siguranța civililor. Dispozitivele explozibile lăsate în urmă de soldați reprezintă un mare pericol mult timp după retragerea armatei, iar deminarea este esențială pentru a începe procesul de reconstrucție în condiții de securitate.

Josep Borrell: „Mi s-a spus că 30% din teritoriul Ucrainei este afectat de un anumit tip de explozibil din cauza războiului și din cauza armatei Rusiei care a lăsat mine în urmă, intenționat, pentru a pune în pericol populația civilă. Așa încât vom încerca să vă sprijinim cu o primă tranșă de 25 de milioane de euro pentru a vă spori echipamentele moderne și pentru a salva vieți”.

Uniunea Europeană oferă Ucrainei și 35 de milioane de becuri LED, a precizat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată și ea la Kiev.

În prezent, Ucraina se confruntă cu o profundă criză energetică din cauza bombardamentelor masive ale Rusiei asupra infrastructurii energetice.

Potrivit autoritățiulor de la Kiev, sistemul energetic este distrus sau avariat în proporție de 50 la sută. În aceste condiții, populația este îndemnată să facă economii, iar în țară este aplicat un grafic al deconectărilor de la rețea.

Președintele Comisiei Europene a mai anunțat un ajutor de 10 milioane de euro pentru copiii orfani din Ucraina. În total, de la debutul războiului, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei ajutoare în valoare de 50 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, UE va finanța instruirea a 30.000 de soldați ucraineni, a promis președintele Consiliului European, Charles Michel.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că ţara sa, invadată de Rusia la sfârşitul lunii februarie 2022, merită să înceapă discuţiile pentru intrarea în Uniunea Europeană în acest an, informează AFP, citată de Agerpres.

„Cred că Ucraina merită să înceapă negocierile pentru aderarea sa la UE anul acesta”, a spus Volodimir Zelenski.

Ucraina este candidată oficială la aderarea la UE din iunie 2022

Ucraina, candidată oficială la aderarea la UE din iunie 2022, găzduieşte vineri un summit alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

În opinia preşedintelui Zelenski, oficialii ucraineni şi europeni au o înţelegere „reciprocă”: „că numai împreună o Ucraina puternică şi o Uniune Europeană puternică pot proteja viaţa la care ţinem și că viitoarea noastră integrare trebuie să dea energie şi motivaţie populaţiei noastre pentru a lupta împotriva obstacolelor şi a ameninţărilor”, a continuat şeful statului ucrainean, adăugând că presiunea internaţională asupra Rusiei ar trebui să continuă să crească.

„Inamicul se află într-o anumită etapă în care înfrângerea strategică a Rusiei este evidentă, dar, din punct de vedere tactic, ei încă mai au resurse pentru a încerca acţiuni ofensive”, a mai spus el.

Comisia Europeană a evidenţiat această vizită drept un „simbol puternic” al sprijinului european

Ursula von der Leyen este însoţită de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi de aproximativ 15 comisari europeni care urmează să se întâlnească cu membri ai guvernului ucrainean. Comisia Europeană a evidenţiat această vizită drept un „simbol puternic” al sprijinului european pentru Ucraina „în faţa unei agresiuni nejustificate” din partea Rusiei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat în mai 2022 că procesul de integrare al Ucrainei în Uniunea Europeană ar putea dura „decenii”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE