Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski susține că Ucraina a dezvoltat rachete cu rază de acțiune de de 700 de kilometri. Soarta războiului se poate schimba

Ucrainenii continuă să întețească atacurile pe teritoriul Rusiei, iar în acest context, președintele Volodimir Zelenski a făcut un anunț important pe contul său de Telegram. Ucraina a reușit să dezvolte în regim propriu rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească ținte aflate la 700 de kilometri distanță.

Șeful statului ucrainean a precizat că există deja dovezi ale "utilizării cu succes a armelor noastre cu rază lungă de acțiune. Ținta a fost lovită la 700 de kilometri distanță".

Ucraina a dezvoltat rachete cu rază de acțiune de 700 de kilometri

Declarația sa vine în contextul în care țările occidentale nu au furnizat încă Ucrainei rachete cu rază de acțiune atât de mare, de teama escaladării conflictului. De altfel, ucrainenii au atacat destul de des ținte aflate la mare distanță, precum și Crimeea, peninsulă anexată de ruși în 2014. Eliberarea Crimeei se află în planul imediat al armatei Kievului.

În acest sens, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a făcut o nouă declarație amenințătoare după loviturile date de ucraineni în Crimeea. Acesta consideră că peninsula a fost lovită cu armament occidental, ceea ce poate determina Rusia să răspundă împotriva Occidentului. Însă Zelenski a subliniat că nu este vorba de rachete occidentale, ci tocmai de cele ucrainene, așa că există dreptul legitim de a fi folosite pentru a lovi Rusia în adândimea teritoriului său. De exemplu, Moscova se află la o distanță de 675 de kilometri (î n linie dreaptă) de orașul Harkov, eliberat de ucraineni.

Președintele Ucrainei a precizat și faptul că a primit un raport din partea comandantului-șef al Armatei, Valeri Zalujnîi, despre situația de pe câmpul de luptă, atât în ceea ce privește operațiunile ofensive, cât și cele defensive. În acest sens, Zelenski a afirmat că "ofensiva noastră nu se oprește".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE