Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski le promite ucrainenilor victoria. Liderul de la Kiev, mesaj de „Ziua Apărătorilor Patriei”

Ucraina va ieși învingătoare din război. Este mesajul transmis compatrioților săi de președintele Volodimir Zelenski, cu ocazia Zilei Apărătorilor patriei. Liderul de la Kiev a depus și o jerbă la un monument din capitala Ucrainei dedicat militarilor morţi pe front începând din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.

„Au fost tot felul de vremuri. Amenințări de tot felul. Dar Ucraina a rezistat. Există un motiv pentru asta. Apărătorii noștri. Oamenii noștri care luptă pentru dreptul lor la viață. În Rus. În Sich. În timpul luptei de eliberare națională. Împotriva ocupației naziste. Și împotriva „rușiștilor” (combinație a cuvintelor „Rusia” și „fascist”). Se pare că actualul dușman, în cruzimea sa, înglobează toți inamicii cu care s-a confruntat țara noastră de-a lungul vremii. Și prin înfrângerea acestui inamic, vom răspunde tuturor dușmanilor care au invadat Ucraina - celor care au trăit, care trăiesc și care vor trăi pe pământul nostru. Aceasta va fi o victorie pentru întregul nostru popor.”)

Omagiu adus militarilor căzuți pe front

Acesta a depus o jerbă la un monument din Kiev dedicat militarilor morţi pe front începând din 2014, când a început în estul Ucrainei un război cu separatişti susţinuţi de Moscova şi care s-a generalizat cu invazia rusă din Ucraina din februarie.

"Poporul nostru (...) se bate pentru dreptul său la viaţă" şi pentru "independenţa" de Rusia, a subliniat el. "Lumea este cu noi, mai mult ca oricând. Acest lucru ne face mai puternici ca oricând în istorie", a adăugat Zelenski, referindu-se la ajutorul fără precedent al Occidentului.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, le-a mulţumit la rândul său trupelor sale pentru "serviciu". "Am oprit invazia şi am îngropat mitul invincibilităţii armatei ruse", a estimat el, în discursul său. "Împreună către victorie", a adăugat responsabilul militar.

La Kiev erau prevăzut slujbe religioase şi expoziţii, cu ocazia acestei sărbători, iar poşta naţională a anunţat lansarea mai multor timbre reprezentând militari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE