Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina pierde până la 200 de militari pe zi. Apelul lui Zelenski către Uniunea Europeană

Unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, vine cu un bilanț negru. Oficialul spune că Ucraina pierde până la 200 de militari pe zi, ceea ce însumează mai mult decât dublul estimărilor anterioare.

Liderul de la Kiev cere reprezentanților Uniunii Europene să nu lase Ucraina în incertitudine și să decidă până la finalul acestei luni dacă îi vor acorda statutul de candidat oficial la Uniunea Europeană.

„Primul lucru este să înlăturăm în sfârșit această zonă gri, atât de tentantă pentru statul rus (...) În săptămânile următoare, Uniunea Europeană ar putea face un pas istoric, care să demonstreze că toate crezurile despre apartenența poporului ucrainean familiei europene nu sunt în zadar”, a declarat Volodimir Zelenski vineri, la Summitul Democrației de la Copenhaga, potrivit euronews.com.

Totodată, președintele ucrainean a cerut mai mult suport din partea Europei pentru a opri agresiunea rusă. El a declarat că statele UE nu trebuie să ezite să rupă orice relație cu Rusia.

„De ce, dacă Rusia încalcă literalmente cinic toate regulile esențiale dreptului internațional, mai există unii care ezită să blocheze orice relație cu un astfel de stat? (...) Sistemul european va pierde dacă promisiunile nu sunt însoțite de acțiuni”, a avertizat el.

Când ar putea fi luată decizia legată de candidatura Ucrainei

Comisia Europeană urmează să își dea avizul pe tema candidaturii Ucrainei în zilele următoare, înainte ca liderii UE să decidă dacă acordă Ucrainei statutul de candidat oficial la un summit din 23-24 iunie.

„De ce, dacă sondajele arată că 71% dintre europeni consideră că Ucraina face parte din familia europeană, mai există sceptici politici care sunt reticenți să ne permită aderarea la Uniunea Europeană?”, a mai spus Zelenski.

Cele 27 de state membre sunt împărțite în privința candidaturii Ucrainei la UE.

În timp ce multe țări, în principal din Europa de Est, susțin aderarea Ucrainei, unele precum Țările de Jos sau Danemarca sunt sceptice, temându-se că Ucraina nu este pregătită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE