Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski cere SUA să deblocheze ajutorul militar. ”Ucraina luptă pentru libertatea noastră și a voastră”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis omologului său american Joe Biden că Ucraina luptă ”pentru libertatea noastră și a voastră”, în momentul în care a cerut marți Congresului SUA să aprobe suplimentarea ajutorului militar pentru a respinge invazia Rusiei.

Președintele american l-a primit pe Zelenski la Casa Albă, pentru a treia vizită pe care o face acesta în SUA, de la invazia rusă. Liderul de la Washington a anunțat că SUA acordă un ajutor militar de 200 de milioane de dolari pentru Kiev.

După ce a discutat mai multe ore cu congresmenii americani la Capitoliu, Zelenski s-a întâlnit la Casa Albă cu președintele Joe Biden. Statele Unite au acordat deja Ucrainei 111 miliarde de dolari de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea statului ucrainean în urmă cu 21 de luni.

Cu toate acestea, congresmenii republicani insistă să coreleze oricărei sume suplimentare pentru Ucraina de schimbări considerabile în ceea ce privește securitatea frontierei dintre SUA și Mexic, demers pe care republicanii îl critică în termeni duri.

Casa Albă a avertizat că dacă nu va fi oferit un sprijin financiar până la sfârșitul anului, acest lucru va avea consecințe asupra capacității Ucrainei de a-și apăra teritoriul și de a-și recupera regiunile invadate de Rusia.

Zelenski: ”Indiferent ce încearcă Putin, nu a obținut nicio victorie”

Pe măsură ce Zelenski își încheie vizita de două zile la Washington, nu este clar dacă liderul ucrainean a reușit să-i convingă pe decidenții americani să sprijine în continuare Kievul. Liderul de la Kiev a încercat să demonstreze că sprijinirea luptei pentru integritate teritorială nu are implicații doar în Ucraina.

"Aproape doi ani ne aflăm într-un război la scară largă - cel mai mare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, luptând pentru libertate. Indiferent ce încearcă Putin, nu a obținut nicio victorie. Datorită succesului Ucrainei, obținut prin apărare - alte națiuni europene sunt în siguranță față de agresiunea rusă”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Joe Biden: ”Congresul trebuie să aprobe finanțarea suplimentară pentru Ucraina înainte de vacanța de sărbători”

La rândul său, președintele american Joe Biden a avertizat că eșecul Statelor Unite de a oferi Ucrainei un ajutor suplimentar l-ar încuraja pe președintele rus Vladimir Putin.

"Putin mizează pe faptul că Statele Unite nu reușesc să ofere rezultate în ceea ce privește Ucraina. Trebuie să-i demonstrăm că se înșală”, a declarat Joe Biden.

De altfel, liderul de la Casa Albă a cerut Congresului să sprijine lupta Ucrainei pentru libertate.

”Congresul trebuie să aprobe finanțarea suplimentară pentru Ucraina înainte de vacanța de sărbători, înainte de a-i oferi lui Putin cel mai mare cadou de Crăciun”, a evidențiat Biden.

În timpul vizitei sale în Statele Unite ale Americii, Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu membri ai Congresului și ai Camerei Reprezentanților, pe care a încercat să îi convingă de necesitatea acordării de sprijin suplimentar pentru țara sa. S-a văzut și cu reprezentanți ai industriei americane de apărare. Potrivit președinției ucrainene, le-a vorbit acestora despre planul de a înființa un centru de apărare în Europa, care să fie plasat în Ucraina.

În schimb, unii congresmeni republicani au afirmat că nu s-au arătat impresionați de solicitările lui Zelenski, insistând că Biden mai trebuie să negocieze.

În urma unei întâlniri de aproape 30 de minunte cu Zelenski, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a dat de înțeles că răspunsul Administrației Biden la cererile republicanilor din Congres a fost "insuficient" și și-a reiterat poziția conform căreia o înțelegere rămâne puțin probabilă fără o ”schimbare” care să ducă la transformări la frontieră.

De altfel, președintele american Joe Biden a anunțat că va debloca 200 de milioane de dolari din fondurile deja aprobate de Congres pentru a ajuta Ucraina să se apere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE