Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite au impus sancțiuni pentru sute de persoane și firme internaționale care au ajutat Rusia să ocolească sancțiunile impuse de Occident

Statele Unite au impus sancțiuni pentru sute de persoane și firme din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite, care au ajutat Rusia să ocolească sancțiunile impuse de Occident în urma războiului de agresiune asupra Ucrainei. Potrivit Reuters, este vorba cu precădere despre firme din domeniul energetic, bancar și din sectorul metalelor și extracței miniere.

O rețea de firme din China a eludat sancțiunile occidentale asupra exportului de materiale militare către ruși

Totodată, Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a anunțat că a impus sancțiuni unei rețele de patru entități și nouă persoane cu sediul în China, Rusia, Hong Kong și Pakistan care au facilitat și achiziționarea de către Rusia de arme și tehnologii militare fabricate în China. Această rețea de firme a încercat să eludeze sancțiunile occidentale asupra exportului de materiale militare către ruși. Firmele din China vizate de sancțiunile americane includ companii comerciale de procesare a imaginilor prin satelit despre care Trezoreria americană a spus că au furnizat grupului de mercenari rusești Wagner aparate pentru vizualizare de înaltă rezoluție.

Firmele din China vizate de sancțiunile americane includ companii comerciale de procesare a imaginilor prin satelit care au furnizat grupului de mercenari rusești Wagner aparate pentru vizualizare de înaltă rezoluție

De asemenea, pe lista americană de sancțiuni au fost trecute companii din Turcia și Emiratele Arabe Unite care au livrat Rusiei de tehnologie militară, piese de aeronave și sisteme de scanare cu raze X. Firme din China au fost implicate și în livrarea de componente microelectronice pentru conglomeratul de stat rus Rostec, aflat pe lista de sancțiuni a Statelor Unite. Potrivit oficalilor amricani, aceste componente microelectronice au fost folosite de armata rusă în operațiuni de război electronic.

Washingtonul a intensificat presiunea diplomatică asupra țărilor și companiilor private la nivel global pentru a asigura aplicarea sancțiunilor pe care le-au impus Moscovei, Uniunea Europeană și alte națiuni occidentale din cauza invaziei Ucrainei. Într-un comunicat referitor la acest nou set de sancțiuni, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarant:  „Vom continua să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a trage la răspunderea Rusia pentru crimele din Ucraina și pe cei care finanțează și sprijină mașina de război a lui Vladimir Putin”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE