Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele Turciei. Ce au discutat cei doi lideri despre situația din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta despre situația din Ucraina. Ankara s-a oferit să medieze posibilele negocieri de pace. De asemenea, cei doi lideri au abordat securitatea maritimă în Marea Neagră și Marea Azov și posibilitatea reluării transporturilor de cereale.

Într-o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sugerat ca țara sa să organizeze discuții de pace cu Ucraina, Rusia și ONU la Istanbul, dacă toate părțile sunt de acord.

Erdogan ar fi sugerat crearea unui „mecanism de observație”

Presa de stat turcă mai spune că Erdogan a sugerat crearea unui „mecanism de observație” în Ucraina, în care Ankara ar putea juca un anumit rol. Kremlinul nu a menționat aceste sugestii în declarația sa.

Potrivit declarației, Putin i-a spus lui Erdogan că Rusia este gata să faciliteze „exportul maritim nerestricționat de cereale din porturile ucrainene,” în cooperare cu Turcia și că, dacă sancțiunile vor fi ridicate, Moscova ar putea exporta volume semnificative de îngrășăminte și produse agricole.

Experții Programului Alimentar Mondial au avertizat că blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene ar putea declanșa o criză alimentară globală și că milioane de oameni riscă să moară de foame.

Oficialii ruși neagă aceste acuzații

Ei spun că această criză alimentară este provocată de sancțiunile occidentale și că este imposibil să scoți cerealele în timp ce porturile sunt minate.

Între timp, situația atinge un punct critic, deoarece depozitele de cereale ucrainene sunt pline și nu mai există loc pentru a stoca noua recoltă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE