Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin: Nu Moscova este responsabilă pentru criza energetică din UE

Publicat de: Bianca Chirilă

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat vineri că ţara sa are vreo legătură cu criza energetică din Europa şi a spus că dacă ţările din Uniunea Europeană vor mai mult gaz, ar trebui să ceară Ucrainei să deschidă gazoductele şi de asemenea să fie ridicate sancţiunile care împiedică deschiderea conductei Nord Stream 2 prin Marea Baltică, transmite Agerpres.

Vorbind la un summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) în Uzbekistan, Putin a învinuit şi ceea ce el a numit agenda „verde" pentru criza energetică şi a insistat că Rusia îşi va îndeplini obligaţiile energetice.

Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Bulgaria şi Polonia, după ce ele au refuzat să plătească în ruble şi nu în valuta contractului.

De asemenea, Moscova a închis gazoductul Nord Stream 1, care duce gaz în Germania şi spre alţi clienţi europeni, argumentând că sancţiunile occidentale împiedică reparaţii vitale.

Clienţii occidentali resping această justificare ca fiind un fals pretext pentru represalii economice împotriva ţărilor care au impus sancţiuni Rusiei.

Printre altele, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că el încă nu a decis dacă va participa personal la un summit al Grupului celor 20 de naţiuni în Indonezia în noiembrie.

Cu toate acestea, Putin, vorbind cu reporterii în Uzbekistan după summitul regional, a spus că Rusia va fi reprezentată la reuniune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE