Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin îl contrazice pe Erdogan și afirmă că nu au fost făcute "noi declarații" în legătură cu acordul privind cerealele cu Turcia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că nu au fost făcute "noi declarații" cu privire la acordul privind cerealele cu Turcia, contrar afirmațiilor anterioare ale președintelui Erdoğan.

Rusia nu a făcut "noi declarații" cu privire la acordul privind cerealele, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, respingând efectiv afirmațiile privind un acord din partea președintelui Turciei, Recep Tayip Erdoğan.

Joi, Erdoğan a declarat că există o "înțelegere reciprocă" între el și președintele rus Vladimir Putin cu privire la prelungirea acordului privind cerealele.

Acordul, semnat la cinci luni după invazia rusă în Ucraina, urmează să expire luni, iar Putin a amenințat în repetate rânduri că nu îl va reînnoi din cauza obstacolelor din calea propriilor exporturi rusești.

Anunțul făcut de Vladimir Putin

Cu doar o zi mai devreme, Putin însuși a declarat că acordul va fi prelungit doar atunci când - și dacă - toate cererile rusești vor fi satisfăcute.

Aceasta a stârnit îngrijorări internaționale serioase. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că "Rusia are responsabilitatea de a-l prelungi (acordul), altfel insecuritatea alimentară globală va fi consecința. Așadar, acum mingea este în terenul președintelui Putin, iar lumea este cu ochii pe el".

Moscova afirmă că o parte a acordului de deblocare a exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești nu este pusă în aplicare în totalitate.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Putin și Erdoğan "discută de mult timp planuri pentru a se asigura că livrările de grâu către țările în curs de dezvoltare continuă, independent de orice alte părți".

Nu este clar ce înseamnă acest lucru, dar probabil că Rusia caută modalități de a crește exportul de cereale proprii, precum și de cereale din teritoriile ocupate ale Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE