Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin acuză aliații occidentali ai Ucrainei că nu doresc planul de pace chinezesc

Publicat de: Euronews

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, marți, că un plan de pace chinezesc ar putea oferi o bază pentru soluționarea luptelor din Ucraina atunci când Occidentul va fi pregătit să-l accepte.

Putin a acuzat că aliații occidentali ai Ucrainei nu au arătat până acum niciun interes planului de pace propus de Xi Jinping, potrivit Euronews.

De asemenea, el a spus că planurile britanice de a furniza Ucrainei muniție pentru tancurile de luptă care conțin uraniu sărăcit anunță trecerea Occidentului la furnizarea către Kiev de arme care conțin componente nucleare. Putin a declarat că Rusia va răspunde dacă se va întâmpla acest lucru, dar nu a dat detalii.

China și Rusia își consolidează legăturile economice

În cadrul unor discuții la care au participat înalți oficiali din ambele țări, Putin a declarat că dorește să extindă legăturile economice bilaterale, menționând că schimburile comerciale ruso-chineze au crescut cu 30% anul trecut, ajungând la 185 de miliarde de dolari. Se așteaptă ca anul acesta să depășească 200 de miliarde de dolari, a adăugat el.

Rusia este "pregătită să satisfacă cererea tot mai mare de resurse energetice a economiei chineze" prin creșterea livrărilor de petrol și gaze, a spus președintele rus. Există planuri de extindere a cooperării industriale, inclusiv în domeniul industriei aeronautice și al construcțiilor navale, precum și în alte sectoare de înaltă tehnologie.

Xi a declarat că vizează "consolidarea coordonării și interacțiunii" cu Rusia, adăugând că aceasta va contribui la "prosperitatea și renașterea Chinei și a Rusiei".

Rusia acuză NATO că vrea să devină forța militară a lumii

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a acuzat NATO că vrea să devină forța militară dominantă a lumii și a declarat că Moscova încearcă să împiedice acest lucru.

"De aceea, ne extindem cooperarea cu China, inclusiv în domeniul securității", a spus el.

Oficialii occidentali "au văzut unele semne" că Putin dorește, de asemenea, arme letale din partea Chinei, deși nu există nicio dovadă că Beijingul a dat curs solicitării sale, a declarat marți, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"China nu ar trebui să ofere ajutor letal Rusiei. Acest lucru ar însemna să sprijine un război ilegal și nu ar face decât să prelungească războiul", a spus Stoltenberg.

În cadrul unei întâlniri de marți cu prim-ministrul rus Mihail Mișușin, Xi a declarat că l-a invitat pe Putin să viziteze China în cursul acestui an pentru o reuniune la nivel înalt a inițiativei regionale chineze "O centură, un drum", care urmărește să extindă influența Beijingului prin proiecte de cooperare economică.

Atât Moscova, cât și Beijingul au trecut prin condamnări internaționale în ceea ce privește situația drepturilor omului. Guvernul chinez a fost condamnat pe scară largă pentru presupuse atrocități împotriva musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang, situată în vestul îndepărtat al țării. Printre acuzații se numără genocidul, sterilizarea forțată și detenția în masă a aproape 1 milion de uiguri. Beijingul a negat aceste acuzații.

China privește Rusia ca pe un partener în lupta împotriva a ceea ce ambele consideră a fi agresiunea SUA, dominarea afacerilor globale și criticile nedrepte la adresa situației lor în materie de drepturile omului.

Beijingul insistă că este un actor neutru în eforturile de pace din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE