Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Vizită strategică în Egipt. Premierul Nicolae Ciucă vrea un acord în domeniul energiei

04/02/2023 , 13:54

Ciucă a discutat cu omologul egiptean despre perspectivele economice bilaterale. România solicită îngrăşăminte, iar Egiptul cereale

UPDATE. Strategia României de a-și completa resursele energetice rămâne obiectiv principal și după vizita președintelui Klaus Iohannis în Azerbaidjan. Premierul Nicolae Ciucă păstrează subiectul pe agenda vizitei oficiale de două zile pe care o face la Cairo, în Egipt. Deocamdată, în prima zi, în cadrul întâlnirii cu omolgul său egiptean, Mostafa Madbouly. ), România s-a arătat interesată de îngrășăminte iar Egiptul de cereale din țara noastră.

România caută să își diversifice sursele de energie, prin noul acord semnat cu Azerbaijan pentru livrarea de gaze timp de un an de zile. De asemenea, potrivit declarațiilor oficialilor, țara noastră ar putea importa gaze naturale lichefiate din Israel via Egipt. Subiectul ar putea fi discutat în întâlnirile pe care premierul Nicolae Ciucă le va fi avea cu președintele Abdel Fattah el-Sisi și cu ministrul egiptean al petrolului

Știrea inițială

Premierul Nicolae Ciucă a discutat, sâmbătă, la Cairo, cu omologul său egiptean, Mostafa Madbouly, despre relaţiile economice dintre cele două state, solicitările României vizând importul de îngrăşăminte, iar cele ale Egiptului - importul de cereale.

Premierul a caracterizat discuţiile ca fiind „excelente”, nu numai la nivel de prim-ministru, ci şi discuţiile tehnice, la nivel de miniştri, precizând că au fost identificate multe oportunităţi de cooperare.

„Va trebui să vedem ce putem facem mai mult împreună, ţinând cont de acest nou context al invaziei Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai ţările de la graniţa şi din proximitatea conflictului, ci şi celelalte ţări şi trebuie să vedem ce putem face împreună pentru rezolva toate aceste aspecte care îi afectează pe cetăţenii noştri, economiile şi ţările noastre”, a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu premierul egiptean.

Prim-ministrul român a menţionat că cele două state vor continua să discute la nivel tehnic, de ministere, aspectele legate de solicitările României privind importul de îngrăşăminte şi ale Egiptului referitoare la importul de cereale şi vor face tot ceea ce pot să nu fie afectate alte ţări de lipsa de cereale, evitându-se, astfel, o criză alimentară.

„Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a vedea cum putem conecta mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul, iar dumneavoastră pentru a ne conecta pe toţi cu zona Orientului Mijlociu şi cu ţările africane prin intermediul zonei de liber schimb africane”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El l-a invitat pe omologul egiptean să efectueze o vizită oficială în România.

Premierul Egiptului, Mostafa Madbouly, a punctat „competitivitatea industriei şi agriculturii egiptene, în special producţia de îngrăşăminte, produse petrochimice şi alte bunuri pe care Egiptul are şansa să le exporte in România”. El precizat că a solicitat omologului român creşterea importului de cereale, grâu, menţionând că România este „unul din principalii producători de cereale din Europa şi din lume”.

Madbouly s-a referit şi la modul în care cele două state se pot sprijini reciproc prin intermediul organizaţiilor internaţionale din care fac parte.

„De exemplu, în ceea ce priveşte Egiptul, fiind parte a acordului de liber schimb african, putem oferi acces companiilor româneşti, prin intermediul parteneriatului cu cele egiptene, să aibă acces la piaţa africană. La fel, printr-un parteneriat similar, firmele egiptene să aibă mai mult acces la Uniunea Europeană”, a punctat oficialul egiptean

Premierul Nicolae Ciucă efectuează, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt.

Va vorbi cu președintele egiptean și ministrul Petrolului şi Resurselor Minerale despre un eventual parteneriat și acord în ceea ce privește livrarea de gaze naturale către Uniunea Europeană din Egipt, Israel sau orice altă sursă din regiunea de est a Mediteranei.

Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri tete-a-tete cu prim-ministrul egiptean, Mostafa Madbouly, urmate de o întrevedere în plenul celor două delegaţii oficiale.

România vrea să se desprindă total de importul de gaze din Rusia

La finalul convorbirilor, cei doi premieri vor susţine declaraţii comune de presă.

Tot sâmbătă, Nicolae Ciucă va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Egipt şi cu cetăţeni egipteni care au studiat în România.

În cea de a doua zi a vizitei, premierul român are programate convorbiri cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, şi o întrevedere cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, Tarek El Molla, în cadrul căreia vor fi prezentate proiecte în domeniul energiei.

De asemenea, cei doi premieri vor participa la Forumul de afaceri Egipt - România, precum şi la ceremonia de semnare a unor Memorandumuri bilaterale de înţelegere.

Astfel, România vrea să se desprindă total de importul de gaze din Rusia, iar un prim pas a fost făcut prin semnarea unui contract pentru un an de zile cu Azerbaidjan.

România înlocuiește gazele rusești cu cele din Azerbaidjan

România recurge la importurile de gaze naturale din Azerbaidjan, pentru a nu mai depinde de cele rusești. Un contract pe un an de zile a fost semnat, vineri, la Baku, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Prin acest contract, țara noastră va importa până la un miliard de metri cubi de gaze naturale de la azeri.

Noul acord presupune ca Socar, compania de gaze din Azerbaidjan, să livreze până la un milliard de metri cubi de gaze naturale într-o perioadă de 1 an. Gazele vor fi livrate prin coridorul sudic conectat cu cel Vertical care leagă Grecia de state din Europa Est Centrală. Tranzitul de gaze prin România se face prin conducta finalizată în 2020, cu o lungime de 480 de kilometri, după o investiție de jumătate de miliard de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE