Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Violeta Alexandru: Suntem buni la strategii și hârtii, dar la implementare, pare că absorbim bani europeni pentru administrație

Publicat de: Andreea Smerea

Violeta Alexandru, deputat și fost ministru al Muncii, a declarat în cadrul conferinței Eurosfat că România pare că absoarbe bani europeni pentru binele și lărgirea administrației publice și mai puțin pentru români. Fostul ministru a mai spus că liderii europeni văd neseriozitatea politicienilor români și îi tratează ca atare.

”Suntem neserioși la implementarea efectivă. Pare că noi absorbim banii europeni pentru administrație. Se văd prea puțin rezultatele la nivelul cetățenilor”, a declarat Violeta Alexandru, deputat al formațiunii Forța Dreptei.

Românii, buni la strategii și hârtii

“Suntem buni la făcut strategii și hârtii. La ministerul Muncii, scriam hârtii peste hârtii, strategii peste strategii, planuri peste planuri, funcționarii aveau sporuri la salarii, plus alte sporuri, că se ocupau de planuri, aveau 7-8 proiecte. La noi, absorbția fondurilor europene este de la un punct încolo pentru binele administrației și mai puțin în rezultate concrete în calitatea vieții românilor.

Aici este un punct de cotitură pe care sper ca administrația de la București și de la Bruxelles să îl ia în serios”, a mai spus deputatul.

Debirocratizarea, un proces esențial pentru a lua bani europeni

”Nu sunt eurosceptică în sensul britanicilor, dar mai că mi-aș dori un proces de debirocratizare a comunicării în relația cu partenerii europeni.

Nici acum nu mi-e clar câte (din proceduri – n.red.) sunt ale noastre, câte de la Comisia Europeană. E posibil ca o bună parte din procedurile acestea să fie din partea României, dar aș aprecia din partea Comisiei o abordare asumată, pentru a simplifica procedurile și maniera în care se lucrează între Comisie și statele naționale”, a completat Violeta Alexandru.

Politicienii români trebuie să fie serioși, altfel, partenerii europeni nu îi vor trata cu respect, mai spune fostul ministru al Muncii.

”Susțin un rol activ al României în UE. Mi-aș dori politicieni serioși. Când ești serios, te simte și partenerul european și îți acordă mai mare importanță. Când ești neserios și te comporți ca atare când vii acasă, că nu contează poza de la Bruxelles, contează ce lucrezi acasă, ei te tratează ca atare. Că e omenesc. Mi-aș dori seriozitate de sus până jos, pentru că pare că noi absorbim pentru binele și pentru prezervarea, și lărgirea cât mai mult a aparatului de stat din România și mai puțin pentru rezultatele concrete pentru cetățeni”, a mai spus Violeta Alexandru în cadrul dezbaterii Eurosfat, dedicată celor 15 ani de la aderarea României la UE.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE