Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO Un speolog a fost salvat după nouă zile dintr-o peșteră din Turcia. Bărbatul a fost hrănit intravenos până a fost scos la suprafață

Un speolog american, rămas blocat vreme de nouă zile la o adâncime de peste 1.000 de metri într-o peșteră din Turcia, a fost salvat, a anunţat Federaţia turcă de speologie.

Mark Dickey a suferit o sângerare gastrointestinală când era la o adâncime de 1.040 de metri, într-o expediţie internaţională de explorare în peştera Morca din munţii Taurus, provincia Mersin, a treia cea mai adâncă peșteră din țară. 

Din momentul în care s-a știut că are nevoie de ajutor, a fost declanșată ceea ce serviciile de urgenţă au numit una dintre cele mai ample şi mai complicate operaţiuni de salvare în subteran organizate vreodată.

Nouă zile a durat până când bărbatul în vârstă de 40 de ani a fost salvat. O echipă internaţională de 200 de salvatori a început să-l ridice pe Dickey la suprafaţă după ce i s-a făcut transfuzie.

„În general, starea sănătăţii este bună. Continuă să fie hrănit cu lichide”, a declarat presei Cenk Yildiz, şeful filialei locale a serviciului turc de intervenţie în caz de urgenţă.

„I-am rezolvat problemele de sângerare gastrică prin administrare de plasmă şi ser”, a explicat el, potrivit Agerpres.

Printre altele, americanul a mulţumit guvernului turc pentru ajutor și a spus că reacţia rapidă a autorităților i-a salvat viaţa.

VEZI GALERIA
4 imagini

Sursa foto: Profimedia

„E grozav să fiu din nou la suprafață. Am stat în grotă mai mult decât mă așteptam, având o problemă de sănătate neprevăzută. A fost o aventură, dar sunt în siguranță acum, sunt în viață”, a declarat Dickey celor prezenți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE