Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Alpinista care a stat izolată într-o peșteră timp de 500 de zile: "Eu sunt încă ancorată în 21 noiembrie 2021"

O alpinistă din Spania a stat izolată într-o peșteră timp de 500 de zile, la 70 de metri sub pământ. Femeia a fost monitorizată în tot acest timp de o echipă de psihologi și speologi dar fără a intra în contact.

Ea spune că a pierdut noțiunea timpului, iar scopul a fost să studieze impactul izolării sociale asupra oamenilor. Echipa sa spune că experiența ei de 500 de zile sub pământ este demnă de un record mondial pentru cel mai lung timp petrecut într-o peșteră, dar Guinness World Records încă nu a confirmat dacă este un record doborât.

VEZI GALERIA
9 imagini

Aplaudată la ieșirea din peșteră

Beatriz Flamini a ieșit din peșteră în ropote de aplauze. Femeia în vârstă de 50 de ani, din Madrid spune că pentru ea timpul pare că s-a oprit în loc.

Beatriz Flamini, alpinistă: "Eu sunt încă ancorată în 21 noiembrie 2021. Nu știu ce s-a întâmplat în lume, nu știu. Am ieșit din peșteră, am călătorit într-o dubă. Pentru mine este încă 21 noiembrie 2021 și să vă văd pe toți cu măști, pentru mine este încă COVID."

Nu a avut contact direct cu niciun om

Experimentul făcut de Beatriz a fost monitorizat de un grup de psihologi, cercetători și speologi, dar niciunul dintre aceștia nu a luat contact cu ea.

În timpul petrecut în peștera adâncă de 70 de metri a făcut exerciții, a desenat, tricotat și a citit zeci de cărți.

Femeia a spus că în niciun moment nu a simțit că vrea să renunțe, nici măcar în timpul unei invazii a muștelor.

Beatriz Flamini, alpinistă: "Muștele, muștele... pentru că a fost o invazie de muște. Au intrat înăuntru și au început să își depună larvele. Nu am controlat-o și dintr-o dată am fost înconjurată de muște. Dar am reușit să trec de muște. Și nici măcar nu a fost atât de complicat."

Nu știa de războiul din Ucraina

Când Beatriz a intrat în peștera din Granada, Rusia nu invadase Ucraina.

Beatriz Flamini, alpinistă: "A existat un moment în care a trebuit să mă opresc din numărat. Cred că în a 65-a zi. Așa este, a mea, nu externă, ci a mea. M-am oprit din numărat și am pierdut deja percepția temporală în restul timpului, acea zi 65, nu știu, nu știu în ce zi externă coincide, nu știu în ce lună. Habar nu am.

Este adevărat că au fost momente dificile și este adevărat că au fost momente foarte frumoase și ambele, ambele au fost cele care m-au făcut să termin cele 500 de zile."

Reușita femeii din subteran poate fi catalogată un nou record mondial, dar încă nu a fost confirmat.

În 1987, italianul Maurizio Montalbini a stabilit un record mondial după 210 zile petrecute într-o peșteră, iar din datele recente, un un sârb a stat izolat peste 460 de zile sub pământ, în 2016.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE