Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. Un bărbat a fost împușcat mortal de un echipaj de poliție din New Mexico. Ofițerii aflați în misiune au greșit adresa

Autoritățile din nord-vestul statului New Mexico, SUA, au publicat vineri imagini filmate de camerele bodycam (n. red. o cameră video mică purtată pe corp, folosită de obicei de polițiști pentru a înregistra arestările) în care se vede cum polițiștii deschid focul și ucid un proprietar de locuință, după ce au apărut la o adresă greșită ca răspuns la un apel pentru violență domestică.

Înregistrarea video difuzată de Departamentul de Poliție din Farmington arată cum ofițerii ajung la domiciliu și se îndreaptă spre ușa din față. Aceștia au trecut pe lângă adresa care era afișată pe casă și luminată de o lumină exterioară, au bătut la ușă și s-au anunțat.

Atenție: Aceste imagini vă pot afecta emoțional.

În timp ce băteau la ușă, ofițerii pot fi auziți cerându-i unui dispecer să confirme adresa și să îi spună celui care a sunat să vină la ușă. Dispecerul precizează adresa unei case de peste drum.

La scurt timp după aceea, proprietarul casei, înarmat cu un pistol, a deschis ușa, iar ofițerii au început imediat să tragă, în timp ce se retrăgeau. Bărbatul poate fi văzut căzând la pământ.

La aproximativ un minut după aceea, o femeie poate fi auzită țipând în interiorul casei și mai multe focuri de armă răsună.

Autoritățile au declarat că soția bărbatului a ripostat de la ușă, fără să știe cine era afară, ceea ce i-a determinat pe ofițeri să tragă din nou. Aceasta nu a fost rănită.

Fiica bărbatului a sunat la poliție

Dispecerii au primit, de asemenea, un apel frenetic de la fiica bărbatului, spunând că a auzit bubuituri și apoi focuri de armă și că tatăl ei are nevoie de ajutor. Ea și alți doi copii se aflau în casă în acele momente.

Înregistrarea video a arătat o scenă haotică care a izbucnit la aproximativ patru minute după ce ofițerii au ajuns prima dată la adresa greșită. După ce focurile de armă au încetat, sirenele au putut fi auzite în timp ce mai mulți ofițeri au sosit.

Soția proprietarului casei poate fi auzită implorând ofițerii. "Ajutor! Cineva mi-a împușcat soțul. Vă rog! Vă rog! Copiii mei sunt la etaj", a spus ea.

Ofițerii îi cereau să iasă afară, iar unul dintre ei a strigat să îi pună cătușele în timp ce era condusă afară din casă.

Motivul pentru care ofițerii s-au apropiat de adresa greșită rămâne parte a unei anchete în curs de desfășurare, a declarat poliția din Farmington.

De ce au publicat înregistrarea video

Șeful poliției din Farmington, Steve Hebbe, a declarat vineri că departamentul a publicat înregistrarea video din dorința de a fi deschis și transparent cu privire la ceea ce el a numit o zi neagră pentru forțele de poliție și pentru familia proprietarului casei, care a fost identificat ca fiind Robert Dotson, în vârstă de 52 de ani.

Departamentul a declarat că înregistrarea video a fost, de asemenea, revizuită de familia Dotson și de avocatul lor înainte de a fi făcută publică.

"Noi toți - bărbații și femeile din Departamentul de Poliție Farmington - recunoaștem gravitatea acestui incident. Vom face tot posibilul pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat aici", a declarat Hebbe.

"Încă o dată, dorim să ne exprimăm condoleanțele familiei Dotson și, în calitate de șef al poliției, doresc să vă transmit cât de mult îmi pare rău că s-a întâmplat această tragedie. Vom continua să oferim informații actualizate pe măsură ce vom putea."

Trei ofițeri au fost puși în concediu administrativ plătit în așteptarea unei anchete în curs de desfășurare. Ofițerii nu au fost identificați.

Cazul survine în contextul în care în întreaga țară se face o reglare de conturi privind utilizarea forței de către ofițerii de poliție.

Biroul de Investigații al Poliției de Stat continuă să analizeze cazul, spunând că rezultatele vor fi împărtășite cu procurorul districtual pentru o analiză ulterioară.

Reacțiile ambelor părți sunt de înțeles, spune un cunoscător

Un investigator cu experiență în cazul împușcăturilor în care au fost implicați ofițeri, care a vizionat imaginile, a declarat că înțelege de ce Dotson ar fi avut arma pregătită după ce a primit o bătaie la ușă în mod neașteptat, noaptea târziu. Cu toate acestea, ofițerii au crezut că intră într-o situație de violență domestică și sunt învățați că apelurile pentru violență domestică sunt printre cele mai periculoase, a declarat Edward Obayashi, care este și șerif adjunct și consilier politic pentru Biroul șerifului din comitatul Plumas din California.

El a spus că ofițerii care intervin la apeluri de violență domestică se pot trezi în fața unor persoane "hotărâte" să ucidă ofițeri sau să fie uciși chiar de ofițeri.

"Nu spun că aceasta este situația de aici", a spus Obayashi. "Dar ofițerii, cu siguranță, pe baza pregătirii și experienței lor la nivel național, sunt învățați acest lucru. De îndată ce au văzut arma, instinctiv, exact asta le-a trecut prin minte."

Cum au ajuns forțele de ordine la adresa greșită este ceea ce Obayashi are mai multe întrebări. Anchetatorii vor examina toate apelurile la 911 și alte comunicații pentru a afla câte informații aveau ofițerii la intrare, a spus el. Ei vor dori să știe cât de grav a fost incidentul de violență domestică raportat și dacă ofițerii aveau informații despre arme sau despre un istoric anterior cu poliția, a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE