Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viața romilor din Pata Rât, fosta groapă de gunoi a orașului, într-un spectacol pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca

Viața comunității rome din Pata Rât de la periferia orașului Cluj-Napoca ajunge pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Libretul este compus de Mara Căruțasu care pune în versuri problemele și felul în care trăiesc peste 2000 de persoane care locuiesc în apropierea uneia dintre cele mai toxice și vechi gropi de gunoi din România.

Muzica spectacolului a fost compusă de doi tineri compozitori germani, veniți în România pentru a documenta muzica tradițională romă direct din comunitate. În acest moment repetițiile sunt în desfășurare, iar premiera va avea loc pe 10 mai.

O invitație la integrare pentru cele două comunități

Spectacolul intitulat Grand Opera Pata Rât este a doua ediție a festivalului Khetane, un eveniment dedicat muzicii și culturii romilor. Această ediție se desfășoară sub forma unei opere, ca o invitație la integrare pentru cele două comunități, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor. Spectacolul are intrare liberă.

István Szakáts, Fundatia AltArt: Am ajuns să creăm festivalul Khetane 2 în jurul a ceea ce se numește Grand Opera Pata Rât, care este o operă hibrid în care conlucrează artiști consacrați ai genului, ai operei, împreună cu cetățeni clujeni care se întâmplă să locuiască în Pata Rât.

Zeci de familii trăiesc la Pata Rât

La fosta groapă de gunoi a orașului, la Pata-Rât, trăiesc zeci de familii, în condiții foarte grele, în colibe de carton și plastic. Încet, încet, de-a lungul anilor, zona s-a transformat într-un ghetou, în care cei mai mulți dintre locuitori nici măcar nu au acte. Acum, câțiva dintre aceștia, vor fi invitați la premieră. Nu au fost niciodată într-o sală de spectacole. Nu au ajuns nici măcar în centrul orașului.

Dan Vasile, regizor Grand Opera Pata Rât: Avem reprezentare din comunitate, o să avem oameni care vor fi, nu doar în figurație, vrem să îi implicăm în acțiunea scenică. O să avem și copii, avem și un moment de rap romani. Spectacolul este despre viața lor, nu despre 2011 când au fost deportați de fapt, este vorba despre tot ce s-a întâmplat de atunci încoace, cum oamenii aceia încearcă să-și facă o viață acolo, cum trăiesc de fapt în fiecare zi. Vor fi pe scenă cu viața lor, așa cum este.

”Primesc și eu puțin mai multă atenție”

Marcu este unul dintre personajele cele mai îndrăgite. Are 9 ani, este pe afișul spectacolului și, chiar dacă nu mai locuiește în comunitate, se întoarce să-și viziteze bunica și să își păstreze vechile prietenii. Gândul că se va vedea pe o scenă așa mare îl emoționează.

Reporter: Ai emoții pentru repetiții?

Marcu: Mhm.

Reporter: Cum te gândești că o să se desfășoare?

Marcu: Foarte, foarte bine.

Reporter: Îți place să fii în centrul atenției?

Marcu: Uneori. Primesc și eu puțin mai multă atenție.

Alături de Marcu se va afla și Alex. Specialist în asistență socială, acesta s-a implicat activ în dialogul dintre asociații și administrația locală, iar în ultimii 13 ani a reușit să mute din Pata Rât și să integreze 100 de familii. Acum își dorește să lupte împotriva rasismului prin muzică.

”Suntem și noi oameni și vrem să trăim în pace cu absolut oricine din orașul acesta”

Reporter: Care este rolul tău? Poți să mi-l detaliezi un pic?

Alex Fechete, activist și facilitator comunitar: Rolul de a cânta. Practic, în limba romani. Este o melodie care se adresează majoritarilor în care le explicăm că noi încercăm să îi iubim, încercăm să nu avem sentimente de ură față de ei și că, de fapt, suntem și noi oameni și vrem să trăim în pace cu absolut oricine din orașul acesta. Vrem să fim integrați în oraș și să facem parte din oraș, să fim cetățeni activi, să ne plătim taxele și să socializăm.

Scopul spectacolului este acela de a aduce împreună comunitatea romă și ceilalți clujeni, precum și promovarea integrării și educației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE