Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eugene Ionesco, jucat de zeci de mii de ori la Paris: ”Lecția” și ”Cântăreața cheală” se joacă la Theatre de la Huchette din 1957

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la moartea dramaturgului Eugen Ionescu. Piesele sale de teatru sunt jucate în întreaga lume, iar două dintre acestea sunt în topul longevității, la Paris. Se joacă de 67 de ani, iar unii pasionați au revăzut piesa ”Cântăreața cheală” chiar și de...sute de ori.

Piesele lui Eugen Ionescu au făcut istorie

Suntem pe Rue de la Huchette, la Paris. Dacă nu ești atent la clădirile din jur este puțin probabil să observi că, la numărul 23, se află un loc celebru: cel mai mic teatru mare: Theatre de la Huchette. Locul este faimos pentru că aici se joacă, fără încetare, din anul 1957, piesele care au făcut deja istorie, scrise de Eugen Ionesco: ”Lecția” și ”Cântăreața Cheală”.

Alida Mocanu, jurnalist Euronews: Este replica preferată din ”Cântăreața cheală” - ”Luați un cerc, mângâiați-l! Va deveni vicios!”

La Theatre de la Huchette, am ajuns pe 28 martie, adică în ziua când se împlineau 30 de ani de la moartea celebrului dramaturg de origine română. Pe plăcuța de la intrarea în teatru, era afișat un număr: 20.017. De atâtea ori s-au jucat ”Lecția” și ”Cântăreață Cheală” în faimosul teatru parizian.

Numărul reprezentațiilor le asigură celor două piese un loc doi în ierarhia longevității în pe scena unui teatru, după ”Cursa de șoareci” a Agathei Christie.

”Am văzut de 204 ori Cântăreața Cheală!”

Gonzague Phelip, regizor și administrator Théâtre de La Huchette: Sunt multe povești legate de montarea piesei (Cântăreața Cheală – n.red.). Înainte să fie pusă în scenă aici, exista un singur om în sală, în fosta sală Noctambules. Iar acel singur om era soția lui Eugen Ionescu, Rodica.

Am auzit chiar o poveste, dacă soția era bolnavă, se juca cu sala goală, pentru că soția venea în fiecare seară. Ce este interesant la teatrul nostru este că funcționează ca o cooperativă. Avem în fiecare seară 8 actori pe scenă.

Ne emoționează că vin oameni care au mai fost la spectacole când aveau 20 de ani, prin anii ’60, apoi au revenit cu copiii lor, apoi cu strănepoții sau chiar cu stră-strănepoții. A venit cineva care ne-a spus: ”Am văzut de 204 ori Cântăreața Cheală!”

Pe urmele unor români faimoși din lumea artelor de la Paris, pornim în cadrul emisiunilor CULT, duminica, de la ora 21:00.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE