Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Actorii critică folosirea telefonului la teatru. Tudor Chirilă: ”Probabil, dacă era scena mea, aș fi oprit spectacolul”

Actorul Tudor Chirilă readuce în discuție deranjul pe care îl provoacă folosirea telefoanelor mobile în timpul spectacolelor de teatru. Într-o postare pe pagina sa de socializare, artistul critică un spectactor căruia i-a sunat telefonul în timpul piesei ”Căsătoria” de la Teatrul de Comedie.

Nu este singurul incident întâmplat într-o sală de teatru. În urmă cu o lună, un actor din Cluj reclama pe pagina sa de Facebook că în timpul piesei ”Hamlet”, jucată la Teatrul Național din Cluj, două doamne din primul rând au mâncat șaorma.

Piesa ”Căsătoria” s-a jucat vineri seara la Teatrul de Comedie. Tudor Chirilă, unul dintre actorii distribuției, s-a plâns public de comportamentul unui spectator, căruia i-a sunat telefonul în timpul spectacolului.

Chirilă: ”Teatrul nu e cinematogaf”

Tudor Chirilă: Probabil că dacă era scena mea aș fi oprit spectacolul. Măcar pentru a-l face să înțeleagă pe proprietar cât de nasol e pentru un actor să-i fie întreruptă concentrarea. Aș mai adăuga că vedem fețele luminate de ecrane, că vedem, fără să ne dorim asta, telefoanele îndreptate spre noi filmåndu-ne și aș zice că e urât, urât rău. Teatrul nu e cinematogaf.

Actrița Andra Saltelechi: ”Unii joacă pe viață și pe moarte”

Nu este singurul incident de acest fel. Actrița Andra Saltelechi de la Teatrul Odeon a scris, tot pe Facebook, că ”și la spectacolul meu- #Pejumătatecântec de vinerea asta a sunat telefonul. Poate că el, spectatorul, nu vine des la teatru și nu știe ce întrerupe. Nu încerc deloc să-i caut scuze. Nici să-l cert. Dar, poate chiar nu știe ce se întâmplă în mintea și sufletul unui actor: e timpul să afle. Unii joacă pe viață și pe moarte, cum se obișnuia să se spună”.

Criticile actorilor au atras 10 mii de aprecieri și reacții dar și sute de comentarii, inclusiv unele în care li se găseau scuze celor care acuzați că deranjează activitatea de pe scenă:

”Câteodată te mai si plictisești, nu toate piesele si actorii au harul să te ținä lipit, stană de piaträ cu ochii holbați. Mai sunt cazuri în care îți scrie copilul ceva. Sunt situații si situații, nu doar nesimțiți”

”Dacă mergem la un teatru, înseamnă că am plătit un bilet ca să ne bucurăm de un teatru”

Asemenea comportamente sunt amendate de specialiștii în etichetă.

Adrian Murariu - Asociația Română pentru Protocol și Ceremonial: Dacă mergem la un teatru, înseamnă că am plătit un bilet ca să ne bucurăm de un teatru, de un spectacol, nu ne place. De ce să ne chinuim până la final? De ce nu ne ridicăm la momentul când am descoperit că nu ne place și ieșim? De ce să stăm să butonăm telefonul până la finalul piesei și deranjăm alți oameni? Adică trebuie să fim puțin mai clar cu ceea ce vrem noi de fapt.

Florin Ghioca este forograful oficial al Teatrului Național din București de aproape 10 ani. Spune că au fost situații când actorii au întrerupt spectacolul din cauza conduitei celor din sală.

Victor Rebengiuc a oprit spectacolul

Florin Ghioca – fotograf oficial TNB: Au fost actori care nu au mai suportat sunetul telefonului insistent și puternic, inclusiv dl. Rebengiuc. A oprit spectacol pentru câteva secunde și a dat replică spectatorului respectiv care nu își închidea telefonul. Au mai fost și alte cazuri, inclusiv de actori care răspund oamenilor în sală sau care într-un fel sau altul, prin atitudinile lor, admonestrează aceste gesturi de a răspunde inclusiv la telefon. ”Nu pot să vorbesc. Sunt la teatru”, adică nu cred că e cazul să transmiți lucrul ăsta neapărat cuiva. Poți să-i dai un mesaj, eventual, dacă vrei, mai târziu, la pauză, după spectacol.

Specialiștii în etichetă și protocol spun că cea mai bună metodă pentru a ne feri de astfel de incidente este să închidem telefonul înainte de începerea spectacolului.

Spectatorii nu ar trebui să meargă la spectacole de teatru dacă sunt răciți

Florin Ghioca – fotograf oficial TNB: Am văzut și cazuri în care oamenii au răspuns la telefoane în timpul spectacolelor, deci se întâmplă asemenea evenimente nedorite neplăcute, în primul rând pentru actori, pentru că actorii, chiar dacă nu ne dăm seama din sală, dar ei chiar observă când fețele spectatorilor se luminează cu telefoanele mobile, observă flash-urile care de multe ori nu sunt oprite atunci când oamenii fac fotografii.

Spectatorii nu ar trebui să meargă la spectacole de teatru dacă sunt răciți și pot avea crize de tuse. Punctualitatea de asemenea este foarte importantă pentru evenimentele artistice la care participăm. În urmă cu câțiva ani, muzicianul Grigore Leșe și-a întrerupt concertul după ce o femeie a întârziat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE