Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasile Dîncu spune că până în prezent nimeni nu i-a cerut să plece de la conducerea Ministerului Apărării

Publicat de: Euronews

Vasile Dîncu a declarat că până în acest moment nimeni nu i-a cerut să plece de la conducerea Ministerului, potrivit televiziunii publice. Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că îl așteaptă pe ministru la o discuție după ce se întoarce de la reuniunea NATO de la Bruxelles.

Criticile la adresa ministrului Apărării au pornit de la un interviu în care a spus că „singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Țările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanții de securitate și o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să își permită să-și asume pierderea de teritorii”.

Reacția premierului Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a reacționat după declarația controversată a lui Vasile Dâncu.

Reporter: „Luați în calcul o remaniere a ministrului Apărării?”

Nicolae Ciucă, premier: „Îl aștept pe domnul ministru să revină în țară. Trebuie să avem o discuție cât se poate de deschisă față de opinia lui. Nu e opinia guvernului și atunci va trebui să tranșăm acest subiect.”

Președintele Iohannis s-a delimitat public de această declarație și l-a invitat pe ministru să citească presa.

„Doar Ucraina va decide când și cum si ce negociază”

Klaus Iohannis, președintele României: „Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus că singura șansă a păcii poate să fie o negociere cu Rusia, o declarație în urma căreia Zelenski a spus că cei care fac astfel de declarații sunt pradă manipulărilor rusești. Doar Ucraina va decide când și cum si ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială. Este poziția UE. Probabil, unii demnitari de la noi trebuie să citească revista presei mai frecvent să afle aceste poziții.”

Vasile Dîncu nu a fost susținut nici de partidul din care face parte. Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Dîncu a greșit, pentru că atunci când ești ministru al Apărării într-o țară aflată într-o zonă de conflict nu poți avea „păreri personale sau crezuri”. Ciolacu a mai subliniat faptul că ministrul nu s-a consultat nici cu președintele Iohannis, nici cu premierul Ciucă înainte de a face declarații privind negocierile cu Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE