Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge va crește de patru ori de la 1 ianuarie, anunță Marcel Boloș

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a anunțat marți seară că va crește valoarea tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge, începând cu 1 ianuarie, anul următor.

Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge va crește de la 67 la 280 de lei, se arată în postarea de Facebook a ministrului Boloș.

„Concret, în bugetul pe 2024 va fi cuprinsă finanțare pentru ca valoare tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge să crească de patru ori, de la 67 lei la 280.

Poate fi văzută ca formă de stimulare pentru cei care salvează vieți. Eu o văd ca formă de apreciere pentru că aleg să dăruiască viață celor aflați în nevoie. Bilanțul impresionant realizat de donatorii-investitori care s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor” în 2023 arată așa: 15.000 vieți salvate și peste 522 milioane lei investiți”, a transmis ministrul Finanțelor în social media.

Boloș, despre bugetul alocat în 2024

Bugetul pentru 2024 este dedicat modernizării marilor servicii publice, a declarat luni ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la audierile din Comisiile reunite de Buget - Finanţe din Parlament, notează Agerpres.

„Aş vrea să subliniez câteva dintre particularităţile pe care bugetul pentru anul 2024 le are. Prima şi, considerăm noi, cea mai importantă, este un buget dedicat modernizării marilor servicii publice. Iar aici educaţia şi sănătatea sunt de departe cu bugete care sunt destinate, pe de o parte, atât salarizării şi mă refer aici la partea de profesori, cadre didactice universitare, preuniversitare, personal didactic auxiliar, personal nedidactic.

Iar pentru această categorie socio-profesională, prin Ordonanţa 115, publicată deja în Monitorul Oficial, s-a aprobat o creştere medie anuală de 20%. Dacă ne raportăm la ultimul an calendaristic, respectiv data ultimei majorări pentru profesori, respectiv luna iulie 2023, cred că bine spun, atunci, pe parcursul unui an calendaristic, iată că majorările cumulate ale salariilor la profesori sunt de 50%", a spus Marcel Boloş.

Potrivit ministrului Finanţelor, atât Educaţia, cât şi Sănătatea au beneficiat, în acest an, de un buget de 100,7 miliarde lei, pentru ca, anul viitor, cele două mari servicii publice să aibă alocat un buget pentru de 137,4 miliarde lei.

„Dintre obiectivele importante pentru marile servicii publice amintim, pe lângă creşterea salariilor profesorilor cu 20%, acordarea de masă caldă pentru număr de peste 1.000 unităţi de învăţământ, cu bugetul de 1,1 miliarde lei, şi partea de decontare burse şcolare, 560 de milioane de lei pe lună, bursa şcolară socială, de 250 până la 300 lei pe lună, sau bursa de merit în învăţământul preuniversitar, de la 300 lei până la 450 lei pe lună sau în învăţământul universitar bursa socială pentru studenţi 900 lei pe lună sau bursa de doctorat 3.200 lei pe lună", a declarat acesta.

El a menţionat că peste 10.000 de laboratoare vor fi dotate cu echipamente specifice necesare sau peste 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, bugetul din planul naţional de redresare şi rezilienţă fiind de peste un miliard de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE