Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, în criză de sânge: Care sunt beneficiile donării de sânge și câte vieți se pot salva

Suntem în Săptămâna generozității, iar în București, mai multe ONG-uri au organizat o campanie de donare de sânge. România este plasată la coada clasamentului european la numărul de donatorilor de sânge. Ponderea este de sub 2%, mai puțin de jumătate față de media europeană.

Circa 55.000 de unități recoltate de sânge se vor înregistra până la sfârșitul anului în București, adică donări care sunt verificate și merg către spitale. Este o ușoară creștere față de 2021, când au existat  48.300 de donatori.

În jur de 15% dintre donatori nu au mai apucat să doneze sânge, pentru că au fost excluși la controlul medical. Oboseala, efortul fizic excesiv și stilul de viața nesănătos pot influența negativ rezultatul analizelor de la Centrul de Recoltare.

Cine nu poate dona

”Printre criteriile temporare de excludere sunt infecțiile respiratorii, perioada fiziologică, precum menstruația la femei, un tratament stomatologic, un tratament cu antibiotic pentru orice fel de infecție, recomandat de medic după o anumită intervenție, intervențiile chirurgicale sunt, de asemenea, contraindicații temporare”, a spus Lucia Grijac, medic specialist Medicină de Familie, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Cu ocazia Săptămânii Generozității, mai multe asociații din București au organizat un eveniment pentru a încuraja donarea de sânge.

”Donarea de sânge te conecteaza pe orizontală, în mod autentic cu cei asemeni ție. Mai departe de statut social, de nivel de educație, de cât de mare e mașina, de cât de mare e biroul sau de cât de mare e contul din bancă, senzația pe care o ai la finalul unei zile de donare, așa cum este cea de astăzi, aici, este una fabuloasă”, a precizat Marian Costache cofondator al programului național “N-avem SÂNGE” și președinte al asociației Hem.

Ce spun donatorii

”Am venit să donez sânge, trebuia oricum să vin să donez sânge, că o fac cu regularitate și trebuia chiar vineri să ma duc”, a adăugat un donator

”Mi se pare un act de generozitate aleatorie, pentru că nu știi către cine donezi sange, foarte, foarte frumos”, a mai spus un alt donator.

Un sfat pentru cei timorați de ace

”Să se informeze, să învețe să își depășească frica și să realizeze că și ei pot fi în locul unui om care are nevoie de sânge și și-ar dori ca românii să doneze. Sunt prea puțini români care donează sânge la momentul actual”, a întărit o donatoare.

Beneficiile donării de sânge

Printre beneficiile donării de sânge se numără monitorizarea stării de sănătate, scăderea riscului de a face accident vascular cerebral şi infarct de miocard. De asemenea, donatorii suportă mai uşor o pierdere acută de sânge și, mai presus de toate, au satisfacţia că prin gestul lor au salvat trei vieți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE