Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suedia: 97% dintre copii sunt vaccinați. România, în rând cu Sudanul de Sud și Papua Noua Guinee

În Suedia, procentul copiilor vaccinați ajunge la 97%, iar vaccinarea nu este obligatorie. Nu e nimic spectaculos, spune un medic român care lucrează acolo.

Strategia Națională de Vaccinare în România pentru perioada 2023-2030 se află în dezbatere publică. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că țara noastră se poate compara cu țări din centrul Africii în ceea ce privește situația vaccinării.

Laura Ghibu a explicat la Euronews România că, pentru suedezi, vaccinarea celor mici este ceva firesc: oamenii citesc, se informează și cunosc beneficiile imunizării.

Laura Ghibu, medic: "Nici în Suedia vaccinarea nu este obligatorie. Dar datorită unei educații științifice foarte bune, a părinților care înțeleg necesitatea vaccinării, nici nu se pune la îndoială dacă să se vaccineze copilul sau nu.

În Suedia s-a vorbit despre obligativitatea vaccinurilor pentru copii. Problema s-a pus pe masa Parlamentului în 2020, când au văzut că mulți părinți care veneau în Suedia din alte țări au hotărât să nu își vaccineze copiii. Atunci parlamentul suedez a simțit nevoia să pună în discuție această problemă.

S-a hotărât să nu se adopte o vaccinare obligatorie încă, deoarece 97% dintre copii sunt vaccinați. Dar discuțiile s-au dus și în direcția că dacă acest procentaj scade sub 95%, problema se va discuta din nou.

95% dintre suedezi vaccinați însemna o problemă de siguranță a sănătății naționale. Iar noi avem procente cu care nu putem deloc să ne mândrim. Este îngrijorător nu doar din perspectiva românească, dar și din perspectiva europeană. Pentru că aceste persoane care nu sunt vaccinate ajung în toate țările din Europa."

78% dintre fete sunt vaccinate împotriva HPV

Laura Ghibu, medic: "Până la 1-2 ani este foarte similar programul de aici cu cel adoptat în România. Noi avem și niște programe de vaccinare în masă pentru HPV. În România, din păcate, campania de vaccinare a fetițelor nu a fost încununată cu succes.

În Suedia, 78% dintre fetițele până la 18 ani sunt vaccinate împotriva HPV și a început și campania de vaccinare a băieților. Este un tratament care salvează vieți și suedezii l-au adoptat.

Acest vaccin se face în școli. Se cere părintelui acordul."

România se află pe locul 175 în ceea ce privește rata de vaccinare. Doar patru țări au o rată mai redusă decât a noastră: Guineea Ecuatorială, Nigeria, Sudanul de Sud și Papua Noua Guinee.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE