Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

USR, sesizare la Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică ordonanţa privind „taxa pe soare”

USR va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică ordonanţa ce conţine „taxa pe soare”.

Formațiunea politică e de părere că Guvernul aplică "eronat" o directivă europeană, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, riscă să se facă "responsabil pentru o nouă procedură de infringement" împotriva României.

„Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanţa de urgenţă care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deşi nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Şi dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici.

Ministrul Popescu îşi dă cu stângul în dreptul şi spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulţi dintre prosumatori şi treptat pentru ceilalţi”, precizează coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea.

USR spune că "taxa pe soare" ar urma să se aplice imediat pentru cetăţenii şi firmele care produc mai mult de 30 kW sau au beneficiat de sprijin de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice (Casa Verde, de exemplu). IMM-rile şi fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră în această categorie, precizează sursa citată.

Ce vrea Guvernul să facă prin actul normativ

Marţi, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Acest act normativ a contribuit la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră într-un mod cât mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile de care ţara noastră dispune.

În plus, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru următorii ani până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiţii care sunt realizate prin finanţarea prevăzută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 6, respectiv componenta energie”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE