Camera Deputaţilor urmează să dezbată luni moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, iar votul va fi dat miercuri.
Iniţial, moţiunea simplă, intitulată "Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat", trebuia să fie dezbătută săptămâna trecută, însă a fost reprogramată la solicitarea ministrului Bode care a anunţat că este "angrenat într-o serie de activităţi cu oficialităţi străine".
Semnatarii moţiunii cer ca ministrul Bode să plece de la conducerea MAI, deoarece nu a reuşit reformarea instituţiei. Potrivit acestora, "cea mai mare reuşită" a mandatului acestuia este "licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis".
"După aproape doi ani de mandat la Ministerul Afacerilor Interne, nu se mai îndoieşte nimeni că prioritatea ministrului Lucian Bode este să protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar când nu se preocupă de interesele de partid, domnul Bode se îngrijeşte de interesele infractorilor, ale clienţilor politici şi ale prietenilor şefului său direct, Klaus Iohannis. La urma urmei, ar fi putut fi altfel când ai pus în fruntea MAI un om care, pe când era ministru al Transporturilor, a dovedit că nu dă doi bani pe lege? Sau aţi uitat episodul maşinii ministrului care, depăşind pe linie continuă, pe un pod, a provocat un accident în urma căruia au fost rănite două persoane?", se arată în moţiune.
În opinia iniţiatorilor, "eficienţa ministrului Bode s-a văzut când l-a ajutat pe prietenul preşedintelui Iohannis să vândă Poliţiei Române 600 de BMW-uri 'de numai 32.000 de euro, fără TVA'", printr-o "licitaţie aranjată, cu un caiet de sarcini bine ajustat încât să câştige cine trebuie".
Potrivit deputaţilor USR şi de la Forţa Dreptei, Lucian Bode a înregistrat un eşec şi în ceea ce priveşte implementarea programului de protejare a victimelor violenţei domestice.
Bode mai este acuzat în moţiune că şi-a secretizat lucrarea de doctorat "cu o zi înainte de termenul anunţat pentru publicarea integrală" şi ar fi "tatăl corupţilor din minister".
"Domnul ministru Bode a avut mai multe ocazii să-şi prezinte demisia de onoare pentru toate eşecurile şi toate scandalurile în care MAI a fost implicat în ultimii aproape doi ani. Nu a făcut-o. Nu îţi poţi da demisia de onoare dacă nu ai onoare. Poziţia de ministru de Interne este mult prea importantă pentru a fi lăsată pe mâna unui nepriceput a cărui singură calitate este că ştie să răspundă repede ordinelor de la Cotroceni. Un leadership aşa de slab şi păgubos cum e al domnului Bode se transmite structurilor pe care le are în subordine şi rezultatul e corupţie, delăsare şi haos", mai transmit deputaţii USR şi de la Forţa Dreptei.
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
1 min
Sondaje Alegeri Prezidențiale 2025. Cine ar putea ajunge în turul doi? Ce arată sondajele din campania electorală
Crin Antonescu, Nicușor Dan, George Simion sau Victor Ponta? Între aceștia se dă marea bătălie pentru fotoliul de la Cotroceni. Așa indică ultimele trei sondaje făcute de la debutul campaniei electoale.
1 min
1 min
BEC: George Simion le-a trimis ilegal scrisori alegătorilor, acestea trebuie retrase. Decizia vine după sesizarea făcută de USR Brașov
BEC a admis, miercuri, contestația formulată de Uniunea Salvați România - Filiala Județeană Brașov referitoare la distribuirea de către candidatul George Simion și AUR de materiale publicitare electorale ce conțin date cu caracter personal ale cetățenilor, fără consimțământul acestora.
1 min
1 min
Cum vede fiul lui Ion Rațiu alegerile prezidențiale din România: Ce va fi ales e Europa sau Rusia
Alegerile prezidențiale din România reprezintă un „moment existențial dacă democrația va continua în țară sau nu” deoarece „ce va fi ales e Europa sau Rusia”, a declarat Nicolae Rațiu, fiul regretatului politician și diplomat Ion Rațiu, la Euronews România.
1 min
Votul, arma democrației. Prezența la vot în România aproape s-a înjumătățit din 1990 și până în prezent
Votul este printre cele mai puternice modalități prin care oamenii pot să își decidă viitorul. Însă, în ultimii 30 de ani, românii au devenit din ce în ce mai dezinteresați de a o folosi.
1 min
Cum s-a văzut dezbaterea candidaților la prezidențiale prin ochii experților: Una mai organizată, dar în final neconvingătoare
Paula Rusu și invitații săi au discutat în platoul Euronews România despre prestația candidaților la dezbaterea prezidențială transmisă de Televiziunea Română.
1 min
Răspunsul lui Crin Antonescu la întrebarea Euronews România. „Vă mai temeți de Departamentul de Stat al SUA?”
Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a catalogat drept un „joc de cuvinte” și „o glumă” declarația potrivit căreia s-a temut de Departamentul de Stat al Statelor Unite în 2012, când a fost președinte interimar.