Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen cere UE "să se trezească" şi să crească producţia militară în faţa "regimurilor autoritare"

Europa trebuie "să se trezească" şi să-şi dezvolte capacitatea industrială în sectorul militar, în faţa ameninţărilor venite dinspre ţări autoritare precum Rusia sau Iran, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbind la Bruxelles în timpul unei conferinţe la care un participant i-a perturbat discursul şi a acuzat-o că are pe mâini "sângele copiilor palestinieni", relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Este momentul ca Europa să se trezească pe planul apărării şi securităţii. Întrucât mizele sunt imense (...) Ameninţarea războiului probabil că nu este iminentă, dar nu este imposibilă. Trebuie să fim pregătiţi pentru aceasta", a indicat Ursula von der Leyen la conferinţa pe teme de securitate şi apărare în faţa a numeroşi reprezentanţi din sectorul militar-industrial şi experţi în domeniu.

Ea a invocat astfel drept argument şi atacul cu drone şi rachete asupra Israelului la care Iranul a recurs ca răspuns după atacul aerian asupra consulatului său de la Damasc. Conform preşedintei Comisiei Europene, atacul iranian este "cea mai recentă declaraţie de intenţie a noii coaliţii a regimurilor autoritare", în rândul cărora a inclus Iranul şi Rusia.

În acest context, a continuat Ursula von der Leyen, "trebuie să începem să lucrăm asupra viitorului arhitecturii noastre de securitate, cu rapiditatea şi voinţa politică necesare".

Noua strategie de apărare propusă de Comisia Europeană

Comisia Europeană a propus o nouă strategie în materie de apărare pentru care a prevăzut o finanţare de 1,5 miliarde de euro destinată sectorului militar-industrial, reprezentanţii companiilor din acest sector considerând-o insuficientă, la fel şi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

"Este suficient? Nu. Avem nevoie de mai mult ? Da", a spus acesta din urmă, care a propus în ianuarie crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creşterea capacităţilor de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susţine Ucraina în faţa Rusiei, recunoscând totuşi că iniţiativa sa implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanţare.

Chiar la începutul discursului, Ursula von der Leyen a fost întreruptă de un participant, care a acuzat-o că "sprijină genocidul din Fâşia Gaza". "Sângele copiilor palestinieni este pe mâinile tale", a strigat către ea acel participant, care a fost evacuat imediat din sală.

Preşedinta Comisiei Europene s-a remarcat prin susţinerea clară faţă de Israel în ofensiva pe care acesta a lansat-o în Fâşia Gaza pentru a anihila mişcarea Hamas după atacul acesteia asupra Israelului pe 7 octombrie, care a provocat cel puţin 1.160 de morţi. De atunci, în operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza au fost ucise 33.899 de persoane şi rănite alte 76.664, majoritatea civili, femei şi copii, potrivit ultimului bilanţ comunicat de guvernul condus de Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE