Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis, prezent la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Situația din Orientul Mijlociu, temă de dezbatere

Președintele României, Klaus Iohannis, participă, miercuri, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, de la Bruxelles.

17/04/2024 , 07:28

Iohannis, prezent la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, participă, miercuri, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, de la Bruxelles.

Pe agenda reuniunii se află, printre altele, relația Uniunii Europene cu Turcia, dar și noul Pact european privind competitivitatea, care conține mai multe aspecte legate de viitorul economic al Uniunii.

Liderii europeni vor avea, de asemenea, discuții referitoare la evoluțiile războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, dar și situația din Orientul Mijlociu.

Ultimul Consiliu European înainte de alegerile europarlamentare. Securitatea și economia, principalele teme pe agendă

Liderii europeni se întâlnesc în această săptămână la Bruxelles, la ultimul Consiliu înaintea alegerilor din luna iunie. După europarlamentare, vor urma negocierile pentru funcțiile de la vârful UE, dar și stabilirea priorităților pentru următorii cinci ani. Ursula von der Leyen va încerca să rămână în fruntea Comisiei Europene, în timp ce președintele Consiliului, Charles Michel, nu mai are dreptul la încă un mandat.

Octav Vasilescu, jurnalist Euronews: "România va fi reprezentată, la Consiliul European, de președintele Klaus Iohannis. E un consiliu extrem de important, în viziunea analiștilor politici, deoarece Europa s-ar afla la răscruce de drumuri, atât din punct de vedere economic, cât și al securității.

Din punct de vedere economic, statele membre ar trebui să recupereze decalajul față de celelalte puteri ale lumii, deoarece consideră specialiștii din piață că, în acest moment, țările din UE nu mai sunt atât de atractive pentru investitori așa cum se întâmplă cu alte puteri ale planetei, cum este China, care este lider global în foarte multe sectoare, în acest moment.

Analiștii economici consideră că UE riscă să nu mai aibă un cuvânt de spus la nivel global dacă nu vor veni noi direcții din partea Consiliului și a liderilor europeni. Din punct de vedere a securității, se va discuta despre evoluția războiului din Ucraina, dar și despe conflictul dintre Iran și Israel.

Vor încerca șefii de stat și premierii să găsească noi metode prin care să evite o escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu, mizează în continuare pe calea diplomatică, pe negocieri cu cele două părți, astfel încât să detensioneze situația din Orientul Mijlociu și acel conflict să nu capete o amploare și mai mare. Este ultimul Consiliu European înaintea alegerilor din 9 iunie, însă componența nu va fi afectată imediat după alegeri, pentru că mandatul actualului președinte Charles Michel se întinde până aproa de sfârșitul anului.

Charles Michel a devenit președintele Consiliului European pe 1 decembrie 2019. El a preluat atunci ștafeta de la polonezul Donald Tusk. Uniunea Europeană avea alte priorități în urmă cu cinci ani, cum ar fi schimbările climatice. Numai că agenda strategică adoptată în 2019 a fost dată peste cap de crize succesive. În special, de războiul din Ucraina și de protestele fermierilor."

Charles Michel, președintele Consiliului European: "De asemenea, agricultura, fermierii din toată Uniunea Europeană merită sprijinul nostru și un venit decent pentru ce fac ei. La Consiliul European, am încercat să venim cu niște orientări pentru Comisie, încât să avem propuneri concrete."

Aderarea Moldovei și Ucrainei, printre discuții

Printre ultimele decizii aprobate de Consiliul European în mandatul lui Charles Michel se numără acordarea unui pachet de sprijin pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro. Mai mult decât atât, liderii europeni au ajuns anul trecut la un acord pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina.

Liderii Uniunii Europene trebuie să stabilească acum o nouă agendă strategică, iar războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu nu pot fi ignorate. Din această cauză, se discută tot mai mult despre un plan de apărare comună.

Maria Grapini, europarlamentar: "S-a votat să avem achiziții comune, cum am avut la vaccinuri. Dar înzestrarea armatei e competență națională. Ce înseamnă asta? Fiecare stat membru spune ce vrea, se adună din toate cele 27 de state nevoia de achiziție și se face o singură licitație și o singură achiziție".

Pe de altă parte, europenii sunt tot mai îngrijorați de creșterea prețurilor și calitatea vieții. Acest aspect va reprezenta o altă provocare după alegerile europarlamentare.

Victor Negrescu, europarlamentar: "E nevoie de o revigorare a proiectului european. Eu sunt negociatorul șef pentru bugetul UE de anul viitor. Deja lucrăm la aceste aspecte. Prioritățile Parlamentului conduc către problema pe care dvs ați evocat-o. Sperăm să găsim și bani pentru ce ne-am propus. Alături de partenerii noștri putem să modernizăm proiectul european, să-l facem mai uman și mai apropiat de nevoile reale ale cetățenilor."

Potrivit sondajului IPSOS comandat de Euronews, după alegerile europarlamentare s-ar putea forma o Coaliție pro-europeană la Bruxelles, între social-democrați, popularii europeni, RENEW și Grupul Verzilor. Dacă se va ajunge la acest scenariu, cele patru familii vor negocia împărțirea funcțiilor de la vârful Uniunii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE