Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană anchetează acordarea de subvenții către producătorii chinezi de turbine eoliene. România, printre țările vizate

Comisia Europeană a demarat o anchetă în legătură cu subvenții ce ar fi acordate ilegal producătorilor chinezi de turbine eoliene, pe fondul temerilor că industria europeană de profil ar putea fi decimată de importurile ieftine, relatează Euronews.com.

Investigația Executivului comunitar vizează dezvoltarea de parcuri eoliene în Europa, pe fondul îngrijorărilor potrivit cărora subvențiile de stat permit producătorilor chinezi să submineze prețul producătorilor interni de turbine, mai ales că UE încearcă să accelereze tranziția către o energie curată.

Decizia a fost anunțată marți de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, în timpul unui discurs susținut la Universitatea Princeton din Statele Unite. Măsura a fsot adoptată la șase luni după ce oficialii europeni din domeniul comerțului au demarat o anchetă similară privind importul de mașini electrice din China.

”Pot anunța astăzi că lansăm o nouă anchetă privind furnizorii chinezi de turbine eoliene. Investigăm condițiile de dezvoltare a parcurilor eoliene în Spania, în Grecia, în Franța, în România și în Bulgaria”, a precizat Vestager, potrivit sursei citate.

Margrethe Vestager, o politiciană daneză, cunoscută pentru fermitatea cu care a condus investigațiile de reglementare antitrust în cazul giganților americani din domeniul tehnologiei, a declarat că industria panourilor solare este dominată deja de China prin atragerea de investiții străine, achiziția de tehnologie și acordarea de "subvenții masive" furnizorilor interni înainte de a exporta la prețuri mici.

"Rezultatul este că, în prezent, mai puțin de 3% din panourile solare instalate în Europa sunt produse în Europa. Nu ne putem permite ca ceea ce s-a întâmplat în cazul panourilor solare, să se întâmple din nou în cazul vehiculelor electrice, al turbinelor eoliene sau al cipurilor esențiale", a spus Vestager.

Comisia Europeană a confirmat demararea anchetei. ”Pe baza informațiilor de care dispune Comisia, există indicii că anumiți producători de energie eoliană și alte companii active pe piața internă ar putea beneficia de subvenții străine care le acordă un avantaj neloial față de concurenții lor și care ar putea duce la denaturări ale concurenței", a declarat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

”Solicitările de informații trimise astăzi vor permite Comisiei să investigheze mai departe această chestiune. În conformitate cu Regulamentul privind subvențiile străine, Comisia are competența de a investiga existența și efectele subvențiilor străine și de a impune măsuri reparatorii odată ce a fost stabilită o denaturare a concurenței”, a mai precizat oficialul european.

Producătorii de turbine eoliene de pe piața internă le-au cerut de mai mulți ani liderilor UE măsuri de protecție față de concurența neloială din străinătate. Într-un "plan de acțiune" privind energia eoliană publicat în octombrie 2023, Executivul comunitar a avertizat cu privire la posibilele anchete în materie de concurență, alături de măsuri pentru a rezolva problema blocajelor în ceea ce privește autorizațiile, a lipsei de competențe și a accesului la materii prime esențiale.

De altfel, asociația WindEurope, cu sediul la Bruxelles, a declarat că furnizorii chinezi au invadat deja piața UE, oferind turbine la jumătate din prețul practicat de producătorii europeni.

"Înțelegem pe deplin raționamentul Comisiei. Producătorii chinezi de turbine eoliene oferă prețuri mult mai mici decât producătorii europeni și condiții de finanțare incredibil de generoase, cu o amânare a plății de până la 3 ani. Nu poți face asta fără subvenții publice nedrepte”, a declarat directorul grupului de lobby, Giles Dickson.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE