Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericol pentru piața vehiculelor electrice: China limitează exportul de grafit

China va introduce cerințe privind permisele de export pentru unele produse din grafit, în încercarea de a-și proteja securitatea națională, a declarat vineri Ministerul Comerțului chinez.

Anunțul vine într-un moment în care guvernele străine își sporesc presiunile asupra companiilor chineze în ceea ce privește practicile lor industriale.

China este principalul producător și exportator de grafit din lume și, de asemenea, rafinează peste 90% din grafitul din lume pentru a obține acest material, care este utilizat în aproape toate anozii bateriilor pentru vehicule electrice - partea încărcată negativ a unei baterii.

În conformitate cu noile restricții, China va cere exportatorilor de la 1 decembrie să solicite autorizații pentru a putea expedia două tipuri de grafit, inclusiv materiale de grafit sintetic de înaltă puritate, de duritate ridicată și de intensitate ridicată, precum și grafit natural în fulgi și produsele sale.

Între timp, a renunțat la controalele temporare asupra a cinci articole de grafit mai puțin sensibile, utilizate în industriile de bază, cum ar fi oțelul, metalurgia și produsele chimice.

"Noile măsuri vor asigura aprovizionarea internă cu grafit pentru uz militar, cum ar fi în sectorul aerospațial, precum și pentru fabricarea de baterii interne", a declarat pentru Reuters Chang Ke, analist la firma de consultanță Mysteel.

De ce este important grafitul pentru economia globală

Grafitul natural este clasificat ca materie primă critică (CRM) de către UE, Japonia, Canada și SUA.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, se așteaptă ca cererea de grafit să crească de 20-25 de ori în perioada 2020-40.

"Grafitul de înaltă sensibilitate este un material de înaltă performanță cu o gamă largă de aplicații în industrii precum semiconductoarele, automobilele, industria aerospațială, fabricarea de baterii și produsele chimice", a declarat pentru Reuters Ivan Lam, analist senior la Counterpoint Research.

Este această mișcare parte a unui război comercial?

Cea mai recentă măsură a Chinei de a controla aprovizionarea pare a fi un răspuns la escaladarea războiului comercial dintre țara asiatică și SUA, precum și UE.

Anunțul a fost făcut la doar câteva zile după ce SUA au înăsprit controalele asupra exporturilor de semiconductori către China, inclusiv prin oprirea vânzărilor de cipuri mai avansate pentru inteligență artificială fabricate de Nvidia.

Între timp, Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a percepe tarife pentru vehiculele electrice fabricate în China, susținând că acestea beneficiază în mod nedrept de subvenții.

Noua restricție privind exporturile de grafit este similară cu cele în vigoare de la 1 august pentru două metale producătoare de cipuri, galiu și germaniu. Restricțiile au redus recent exporturile acestor metale din China și au determinat creșterea prețurilor în afara țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE