Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uraganul Idalia ajunge pe coasta de vest a Floridei. Cum influențează superluna efectele uraganului

După ce a măturat vestul Cubei, uraganul Idalia a ajuns miercuri pe coasta de vest a Floridei, ca o furtună de categoria trei din cinci. Autoritățile preconizează că va ajunge de categoria patru, adică foarte violentă.

Idalia a ajuns la țărm în regiunea Big Bend, care este slab populată, scrie AP.

Serviciul Național de Meteorologie din Tallahassee a numit Idalia "un eveniment fără precedent", deoarece niciun uragan major înregistrat până acum nu a trecut vreodată prin golful care se învecinează cu Big Bend.

Ron Desantis, guvernatorul statului Florida: "Nu a mai fost un uragan care să lovească această zonă de foarte, foarte mult timp. Cred că trebuie să ne întoarcem până în anii 1800 pentru a vedea un uragan cu o astfel de traiectorie."

Aproape o mie de locuitori ai insulei Cedar Key au primit ordin de evacuare. Polițiștii au mers din casă în casă și i-au avertizat pe oameni că uraganul ar putea provoca valuri de peste patru metri.

Înainte de a se apropia de Florida, uraganul Idalia a provocat inundații în Cuba. Ploile, însoțite de rafale de peste 100 de kilometri pe oră, au afectat o provincie în care majoritatea localnicilor cultivă tutun. 60 de mii de locuințe au fost inundate. Aproape întreaga țară a rămas fără curent.

Cum influențează superluna efectele uraganului

O superlună albastră rară ar putea ridica mareele peste normal chiar în momentul în care uraganul Idalia țintește coasta de vest a Floridei, exacerbând inundațiile provocate de furtună.

Luna se va afla în cel mai apropiat punct faţă de Pământ în noaptea de 30-31 august. Atracția gravitațională intensificată a unei superluni face ca mareele să fie mai mari.

"Aș spune că momentul este destul de prost pentru aceasta", a declarat Brian Haines, meteorologul responsabil la biroul Serviciului Național de Meteorologie din Charleston, Carolina de Sud.

Se așteaptă ca acest fenomen să agraveze inundațiile provocate de maree nu doar în Florida, ci și în state precum Georgia și Carolina de Sud, unde biroul lui Haines a avertizat locuitorii că părți din Charleston ar putea fi sub ape până miercuri seară.

Atunci când luna este plină, soarele și luna trag în aceeași direcție, ceea ce are ca efect creșterea mareelor peste limitele normale, a declarat Kerry Emanuel, profesor emerit de științe atmosferice la Massachusetts Institute of Technology.

Atracțiile gravitaționale ale lunii sunt și mai puternice atunci când aceasta este mai aproape de Pământ, astfel că mareele sunt și mai mari.

Uraganele sunt măsurate pe o scară de cinci categorii, categoria cinci fiind cea mai puternică. O furtună de categoria trei este prima pe scara considerată un uragan major.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE