Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria prelungește starea de urgență cu șase luni, în contextul războiului din Ucraina

Parlamentul de la Budapesta a votat miercuri prelungirea stării de urgență cu șase luni, ca urmare a războiului din Ucraina. Ungaria se află în această situație, din diferite motive, încă din anul 2016, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Prin prelungirea stării de urgență, premierul Viktor Orban poate să guverneze prin decrete, fără acordul Parlamentului. Șeful Executivului de la Budapesta poate lua astfel de hotărâri în domenii pe care consideră că au legătură cu războiul din Ucraina și cu situația umanitară generată de acest conflict.

"În faţa conflictului armat şi a catastrofei umanitare din Ucraina, precum şi a repercusiunilor acesteia în Ungaria, mai ales în ceea ce priveşte azilul, economia şi energia, este justificată prelungirea stării de urgenţă”, se arată în documentul adoptat de Parlamentul de la Budapesta cu 135 de voturi "pentru" şi 47 "împotrivă".

Partidul lui Viktor Orban are majoritate în Parlamentul de la Budapesta

Partidul Fidesz, condus de Viktor Orban, are majoritate în Parlamentul ungar. Starea de urgență a fost prelungită în mod repetat în Ungaria, după ce a fost decretată inițial în anul 2016, din cauza crizei provocate de valul de migranţi, apoi s-a adăugat pandemia COVID-19, iar din mai 2022 şi până în prezent este în vigoare starea de urgenţă în urma invaziei ruse în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE