Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European va da în judecată Comisia Europeană pentru decizia de deblocare a fondurilor de miliarde de dolari pentru Ungaria

Parlamentul European se pregătește să dea în judecată Comisia Europeană în legătură cu decizia controversată de a debloca fonduri de miliarde de dolari pentru Ungaria la sfârșitul anului trecut, au declarat pentru POLITICO persoane implicate în această decizie.

Luni, comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului a votat aproape în unanimitate - cu 16 membri pentru, unul împotrivă și nicio abținere - pentru a da în judecată Comisia pentru încălcarea obligației sale de a proteja banii contribuabililor împotriva utilizării abuzive.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE înghețate destinate Budapestei, care fuseseră reținute pe fondul unor preocupări legate de drepturile omului și de statul de drept.

Decizia a fost luată cu o zi înainte de summitul UE, în cadrul căruia liderii urmau să discute despre un nou ajutor pentru Ucraina și despre deschiderea negocierilor de aderare a Kievului - măsuri pe care premierul ungar Viktor Orbán amenința să le blocheze.

Decizia președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, de a debloca fondurile a fost întâmpinată cu reacții adverse din partea deputaților europeni, care au acuzat-o că a cedat șantajului lui Orbán.

"Credem că avem un caz solid, deoarece Comisia s-a contrazis în privința respectării statului de drept de către Ungaria", a declarat luni seară pentru Playbook eurodeputatul Verzilor Daniel Freund. "Curtea de Justiție a UE a apărat întotdeauna independența instanțelor".

Liderii grupurilor politice urmează să se întâlnească joi pentru a da undă verde finală președintelui Roberta Metsola pentru a acționa Comisia în instanță înainte de termenul limită de 25 martie. Împreună cu liderii S&D, Verzilor, Stângii și liberalilor, liderul PPE Manfred Weber va vota în favoarea demersului, au declarat oficiali pentru Playbook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE