Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un tribunal special din Cairo a condamnat la moarte opt lideri ai Frăţiei Musulmane

Egiptul a luat o decizie radicală cu privire la opt lideri ai Frăției Musulmane. Curtea Supremă de Urgență a Securității Statului i-a condamnat la pedeapsa cu moartea, ca urmare a violențelor din 2013, izbucnite după destituirea fostului președinte al țării, Mohamed Morsi, de către actualul preşedinte Abdel Fattah El-Sisi.

Pedeapsa capitală a primit-o liderul acestei grupări, Mohammed Badie (80 de ani), care este ghidul suprem, dar și alți reprezentanți ai mișcării conduse de fostul președinte Mohamed Morsi, printre care și Mahmud Ezzat, Mohammed El-Beltagy şi Safwat Hegazy.

Frăția Musulmană este interzisă în Egipt acum.

Badie primise mai multe condamnări pe viață, conform Thenationalnews. El a fost găsit vinovat de incitare la violențe, soldate cu trei decese, în orașul Ismailia, din nordul Egiptului.

În Egipt, o condamnare pe viață este echivalentul a 25 de ani.

Opt lideri ai Frăţiei Musulmane, condamnați la moarte

Dosarul în care au fost judecate aceste figuri importante se numește "violențe pe drumul Al-Nasr", iar instanța a dat, în total, 37 de sentințe de închisoare pe viață și 13 membri au primit pedepse cuprinse între 10 și 15 ani, după cum anunță publicația de stat Al-Ahram.

În decembrie 2023, președintele Egiptului, El-Sisi, a fost ales pentru al treilea mandat de șase ani. El este recunoscut pentru cotracararea dură a Frăției Musulmane, organizație musulmană înființată în 1028, cu mii de adepți. Mulți dintre ei se află în închisoare, potrivit Egypt Today.

Frăția Musulmană a reprezentat principala mișcare de opoziție din Egipt pentru o perioadă de timp, până la câștigarea primelor alegeri libere, în urma Primăverii Arabe din 2011. Mişcarea Frăţia Musulmană, care a câştigat toate alegerile după înlăturarea fostului preşedinte Hosni Mubarak, în 2011, în urma unei revolte populare, a fost scoasă în afara legii şi declarată organizaţie teroristă de către noua putere, în 2013.

Morsi a fost demis în iulie 2013, iar la o lună distanță, actualul președinte El-Sissi a organizat o revoltă cu ajutorul Armatei, iar sute de susținători ai lui Morsi au fost uciși în Cairo. Poliția a precizat că ei erau înarmați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE