Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Abdel Fattah El-Sisi, reales președinte al Egiptului pentru al treilea mandat

Abdel Fattah el-Sisi a fost reales în funcția de președinte al Egiptului cu 89,6% din voturi, conform AFP. Astfel, el va conduce țara africană pentru un nou mandat de șase ani.

Șeful Autorității Electorale Centrale, Hazem Badawy, a anunțat că prezența la vot a atins un nivel "fără precedent", participând 66,8% dintre cei 67 de milioane de alegători egipteni, adică peste 39 de milioane de egipteni au votat cu El-Sisi.

Abdel Fattah el-Sisi a câștigat al treilea mandat de președinte al Egiptului

Generalul în vârstă de 69 de ani, care se află în funcție din 2014, este deja la al doilea mandat în fruntea Egiptului, iar cel câștigat acum va fi al treilea. Însă acum se va confrunta cu un declin al economiei. În ultimele nouă luni, lira egipteană și-a pierdut peste 50% din valoare în raport cu dolarul american.

Prețurile au crescut mult, mai ales la produsele de bază, iar Egiptul a cheltuit sume foarte mari în infrastructură. În plus, lângă capitala Cairo a fost ridicată "o altă capitală paralelă", care a costat multe miliarde de dolari și care este foarte slab populată.

Aceste realizări în infrastructură spectaculoasă au fost criticate de specialiști, care le-au considerat "imprudențe financiare", pentru că au ridicat datoria țării la un nivel fără precedent.

Egiptul are 100 de milioane de locuitori, însă 30% din ei trăiesc sub pragul sărăciei.

La momentul în care a devenit pentru prima dată președinte al Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi a preluat puterea în calitate de conducător al revoltei militare care l-a înlăturat pe președintele de la acea vreme, Mohammed Morsi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE