Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că guvernele statelor membre UE au reușit să ajungă la un acord privind deblocarea a 18 miliarde de euro, bani care vor fi acordați Ucrainei pe parcursul anului viitor. Fondurile erau blocate din cauza opoziției Ungariei.

Anunțul a fost făcut la conferința donatorilor de la Paris. Înaltul oficial european a mai spus că UE va ajuta Kievul și cu generatoare pentru spitale, iar în Polonia va fi inaugurat un hub pentru distribuirea de ajutoare ucrainenilor.

Ursula von der Leyen: „Așa cum știm cu toții, Ucraina are nevoie și de finanțare directă. În acest an, Uniunea Europeană, statele membre și instituțiile europene au alocat peste 19 miliarde de euro și, privind spre anul viitor, am vești foarte bune pentru că ieri seară a fost posibil să se ajungă la un acord în baza căruia 18 miliarde de euro vor fi alocate Ucrainei, un miliard și jumătate în fiecare lună”.

Știrea inițială

Conferinţa internaţională de sprijin pentru Ucraina organizată la Paris a permis strângerea a circa un miliard de euro.

Banii vor ajuta populaţia ucraineană să treacă peste iarnă, în timp ce infrastructurile energetice ale acestei ţări sunt devastate de bombardamentele ruseşti, a anunţat marţi şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cum vor fi distribuiți banii

Din această sumă:

  • 415 milioane vor fi alocate sectorului energiei,
  • 25 de milioane furnizării apei,
  • 38 de milioane alimentaţiei,
  • 17 milioane sănătăţii,
  • 22 de milioane transporturilor,
  • diferenţa de 493 de milioane de euro încă nu a fost repartizată pe domenii.

„Ţara noastră nu se va scufunda în întuneric”, a declarat la Paris premierul ucrainean Denis Şmîgal, care a vorbit despre un „semnal puternic” de sprijin pentru Ucraina din partea „lumii civilizate”.

Ajutorul depășește suma cerută de Zelenski

„Ajutorul atinge sau chiar depăşeşte cele 800 de milioane de euro” cerute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat la rândul ei şefa diplomaţiei franceze.

Bombardamentele ruseşti cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ucrainene au început în octombrie ca represalii după explozia care a avariat podul Crimeii.

Premierul Şmîgal a precizat luni că „toate hidrocentralele şi termocentralele au fost avariate şi 40% din reţeaua de înaltă tensiune a fost avariată în diferite grade”, după cele opt serii de raiduri ruseşti cu rachete şi drone care au ţintit sistemul energetic ucrainean. În prezent există un „deficit semnificativ de generare” a electricităţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE