Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța va oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, pentru a trece de iarnă

Preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat marţi dorinţa comunităţii internaţionale de a-i ajuta pe ucraineni „să reziste în această iarnă” în faţa unei Rusii care acţionează „laş” şi al cărei obiectiv este de a-i „arunca în întuneric şi în frig”, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Rusia, ale cărei slăbiciuni pe plan militar au ieşit la iveală, a optat pentru o strategie cinică ce urmăreşte distrugerea infrastructurii civile pentru a pune Ucraina în genunchi”, a declarat el la deschiderea unei conferinţe de sprijin pentru Ucraina care are loc la Paris.

El a acuzat Moscova că acţionează „laş” pentru „a răspândi teroarea în rândul civililor, încercând să spargă spatele (frontului), neputând să reziste pe front”.

„Aceste atacuri, despre care Rusia spune deschis că nu vizează decât subminarea rezistenţei poporului ucrainean, constituie crime de război” care „nu vor rămâne nepedepsite”, a spus şeful statului francez.

Ajutor suplimentar din partea Franței

Criticat deseori pentru insistenţa sa în favoarea unor negocieri între Moscova şi Kiev, Emmanuel Macron a spus clar că Ucraina este cea care trebuie „să decidă condiţiile unei păci juste şi durabile”. El a afirmat de asemenea că „planul de pace în zece puncte” al omologului său ucrainean Volodimir Zelenski este „o bază excelentă pe care putem construi împreună”.

Însă „în acest moment urgenţa este de a sprijini capacitatea poporului ucrainean de a rezista”, a reamintit el, sperând la contribuţii internaţionale „la înălţimea mizelor”.

El a anunţat un ajutor suplimentar din partea Franţei de 76,5 milioane de euro pentru trecerea iernii la începutul lui 2023, „în domeniul electricităţii şi energiei”.

Suma se adaugă la cele 48,5 milioane de euro deja anunţate şi aflate în curs de plată „pentru priorităţile identificate în cadrul conferinţei: 27 de milioane pentru urgenţele de iarnă, iar restul, împărţite pentru persoanele strămutate, combaterea violenţelor sexuale, ajutor alimentar, securitatea mintală”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE