Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sprijin pentru Ucraina. Liderii G7 au convenit să înființeze o platformă de donatori pentru Ucraina

Franța găzduiește astăzi o conferință internațională a donatorilor pentru Ucraina. Liderii G7 au promis că vor sprijini Ucraina oricât va fi nevoie, în lupta sa împotriva Rusiei.

Participanții la conferință vor căuta soluții pentru a ajuta Ucraina atât cu echipamente, cât și financiar. Înainte de conferință, președintele Volodimir Zelenski le-a cerut țărilor G7 să ajute țara să treacă de iarnă.

„Vă îndemn să măriți ajutorul acordat Ucrainei în problema gazelor. Terorismul împotriva centralelor noastre electrice ne-a determinat să folosim mai mult gaz decât era prevăzut. Iată de ce avem nevoie de sprijin suplimentar în această iarnă. Vorbim despre un volum de aproximativ două miliarde de metri cubi de gaz care va trebui cumpărat suplimentar”, a declarat Volodimir Zelenski.

Cancelarul german Olaf Sholz, a declarat că liderii au convenit asupra unor protocoale pentru a coordona sprijinul financiar pentru Ucraina.

„Reconstrucția Ucrainei va fi o sarcină pentru omenire, poate comparabilă cu Planul Marshall după cel de-al Doilea Război Mondial”, a menționat Olaf Scholz, canelarul Germaniei.

Rusia a bombardat sistemul energetic al Ucrainei, a lăsat milioane de oameni fără lumină, apă și căldură și a adus Ucraina în pragul unei crize umanitare de proporții. Situația este complicată, mai ales în estul țării. Din cauza luptelor, civilii din Herson și Bahmut sunt evacuați în zone mai sigure.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE