Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un judecător american i-a ordonat lui Elon Musk să depună mărturie în ancheta privind preluarea Twitter din 2022

Un judecător i-a ordonat lui Elon Musk să depună mărturie pentru a treia oară în cadrul anchetei Comisiei pentru valori mobiliare și burse (SEC) privind achiziționarea de către acesta a Twitter, în 2022, în valoare de 44 de miliarde de dolari (40,8 milioane de euro).

Judecătorul Laurel Beeler a emis sâmbătă un ordin prin care îi acordă lui Musk, echipei sale și SEC o săptămână pentru a conveni asupra unei date și a unui loc pentru mărturia lui Musk, potrivit Euronews Next.

Într-o audiere în instanță din decembrie anul trecut, Beeler a declarat că va emite un ordin dacă cele două părți nu vor reuși să cadă de acord asupra datei și locului în care CEO-ul Tesla și SpaceX va depune mărturie.

"Părțile, cel puțin inițial, au căzut de acord asupra unei date, dar în cele din urmă pârâtul nu s-a prezentat și se opune citației pe motiv că investigația SEC este nefondată și hărțuitoare și caută informații irelevante", a scris Beeler în ordinul emis la tribunalul federal din nordul Californiei.

De asemenea, acesta susține că citația - emisă de un membru al personalului SEC numit de directorul de aplicare a legii al SEC - depășește autoritatea SEC, deoarece nu a fost emisă de un oficial numit de președinte, de o instanță sau de șeful unui departament", așa cum prevede Constituția SUA, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Beeler a declarat că instanța pune în aplicare citația SEC și că mărturia nu este "excesiv de împovărătoare" pentru Musk. SEC îi oferise lui Musk opțiunea de a depune mărturie în Texas, unde locuiește.

SEC a desfășurat o investigație de stabilire a faptelor în perioada de dinaintea preluării Twitter de către Musk, când compania de socializare cu sediul în San Francisco era încă listată la bursă. Agenția a declarat că nu a ajuns la concluzia că au fost încălcate legile federale privind valorile mobiliare.

Musk a depus deja mărturie în acest caz de două ori

Musk a depus deja mărturie în acest caz de două ori. Dar de atunci, potrivit ordinului judecătorului, SEC a primit "mii de documente noi" de la diverse părți, inclusiv sute de documente de la Musk.

Acesta a încheiat acordul de 44 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Twitter și a o privatiza în octombrie 2022, după o bătălie juridică de câteva luni cu vechea conducere a companiei de social media.

După ce a semnat un acord de achiziție a Twitter în aprilie 2022, Musk a încercat să se retragă, ceea ce a determinat compania să îl dea în judecată pentru a-l forța să meargă până la capăt cu achiziția.

SEC și un avocat al lui Musk nu au răspuns imediat la mesajele prin care se solicitau comentarii luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE