Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un „biliard uman” uriaş, inaugurat într-un muzeu din Copenhaga

De pe trambulină la muzeu? Acest lucru este posibil în Copenhaga unde un muzeu de artă modernă prezintă o instalaţie recreativă imaginată în anii '70 de un colectiv austriac, transmite Agerpres.

La Muzeul de Artă Modernă din Arken, în suburbiile sudice ale capitalei daneze, vizitatorii au ocazia, începând de sâmbătă, să facă salturi sau să alerge pe o saltea gonflabilă albă uriaşă, ocolind sau căutând cele trei bile uriaşe ale acestui „biliard uman”, o explozie de energie fără precedent în încăperile de obicei tăcute.

Recreată fidel de echipa muzeului, instalaţia a fost montată pentru prima dată în 1970 de către grupul austriac de arhitecţi şi artişti Haus-Rucker-Co.

La acea vreme, cei trei fondatori ai grupului credeau că vremurile cereau schimbări radicale, iar oaza lor gonflabilă putea ajuta la distrugerea ierarhiilor de putere existente şi la crearea unor noi spaţii urbane, utopice.

Într-adevăr, printre ţipete, râsete şi gâfâieli, vizitatorii devin involuntar parte dintr-un joc - se luptă unul împotriva celuilalt sau unul cu celălalt, în funcţie de modul în care cad bilele uriaşe.

„Ideea a fost să spargem caracterul de patrimoniu istoric al unui muzeu, să punem puţin mai multă viaţă în el şi să aducem un nou tip de activitate”, a declarat pentru AFP Günter Zamp Kelp, în vârstă de 81 de ani, unul dintre cei trei membri fondatori ai Haus-Rucker-Co, înfiinţată în 1967.

Privind vizitatorii sărind, el s-a amuzat de asemănările cu anii '70.

„Nu poţi face diferenţa între fotografiile din anii '70 şi cele de azi, este complet la fel; poate puţin stilul vestimentar, dar mişcarea şi totul sunt exact ca înainte”, a spus arhitectul.

Instalația a fost prezentată pentru prima dată la Viena în 1970

Prezentată pentru prima dată la Viena în 1970, instalaţia „Biliard uriaş” a fost montată la New York în acelaşi an, însă în următorii 50 de ani a apărut rar.

Expoziţia lui Arken se află la prima sa prezentare în Scandinavia.

Pentru curatorul expoziţiei, lucrarea, pusă în scenă sâmbătă într-un context de accentuare a inegalităţilor sociale şi a izolării, vine la momentul potrivit.

Vizitatorii „se pot amuza şi ei şi trebuie să ne distrăm şi noi, cred, mai mult ca oricând cu tot ce ne confruntăm”, a spus Jenny Lund.

„Sper că veţi pleca cu gândul că soluţiile neconvenţionale sunt uneori necesare. Şi avem nevoie de ele mai mult ca niciodată”, a adăugat ea zâmbind.

Numeroşi vizitatori păreau pregătiţi pentru distracţie la marea inaugurare a instalaţiei.

„Cred că este o idee bună să realizezi artă care să te facă să interacţionezi cu alţi oameni. Interacţionezi cu oameni pe care nu îi cunoşti deloc”, a declarat Laura Konrad, o vizitatoare în vârstă de 38 de ani, care are o slujbă de birou.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE