Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Muzeul celor mari și celor mici. La Muzeul Jucăriilor sunt peste 2.000 de exponate

Există un muzeu unde și copiii, și părinții, și bunicii se bucură deopotrivă: Muzeul Jucăriilor. Acesta poate fi vizitat la București, în cadrul Muzeului Național de Istorie a României.

Mii de jucării, păpuși, mașinuțe, căluți de lemn își așteaptă vizitatorii. Au fost adunate timp de 40 de ani de un pasionat al jucăriilor de odinioară, din 1900, până în perioada comunistă. Este un adevărat paradis al copilăriei.

Peste 2.000 de jucării

Un paradis pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Peste 2.000 de jucării au fost adunate și expuse la Muzeul Național de Istorie a României. Unele dintre ele sunt vechi de 100 de ani, iar altele, amintesc, invariabil, de copilăria din comunism.

Dumitru Cristian, fondatorul Muzeului Jucăriilor: „Colecția de jucării am început-o prin anii '80, exact cu ultimii ani de liceu, începutul armatei, când toată lumea aștepta să devin un om serios, să mă maturizez și să eliberez vitrina mamei, pe care o umplusem cu jucării. Revenind din armată mi-am dat seama că, deși aveam vreo 19 ani spre 20, încă îmi mai plăceau și mă fascinau (n.red. jucăriile). De fapt, erau o părticică a trecutului meu, al fraților mei, și am continuat să achiziționez foarte multe jucării.”

Printre exponate, păpușile de la Arădeanca

Dumitru Cristian a reușit o performanță deloc ușoară, aceea să creeze un spațiu în care cel puțin trei generații se pot bucura la vederea exponatelor: tamburine, căluți de lemn, jucării de lemn, metalice sau din plastic, dar mai ales, celebrele păpușile de la Arădeanca.

În anii '60, una dintre cele mai mari fabrici de jucări din România a devenit Metaloglobus. Aproximativ cinci milioane de jucării erau produse aici: din plus, plastic, metal sau jucării pe arcuri.

Dumitru Cristian, fondatorul Muzeului Jucăriilor: „Caracteristica jucăriilor românești: ele se fabricau, nu o lună, nu două, ci ani de zile. Unele modele erau de succes sau rezistau matrițele și se fabricau 10-20 de ani, altele poate doar un an sau doi. Din diferite motive tehnice nu se fabricau foarte mult.”

Muzeul Jucăriilor este locul perfect pentru o vizită la muzeu care să bucure întreaga familie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE