Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultimele pregătiri pentru inaugurarea Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023. Când vor avea loc primele evenimente

De vineri, Timișoara devine Capitală Europeană a Culturii 2023. Organizatorii fac ultimele pregătiri pentru momentul mult așteptat al deschiderii. Scena din Piața Unirii a fost deja ridicată, iar echipajele de ordine și cele medicale vor fi la datorie, în caz de nevoie.

Vineri, de la ora 19:00, primii care vor concerta printre alții pe scena din Piața Unirii Adrian Despot, ucraineanca Alyona Alyona și Taraf de Caliu. Totul va fi presărat cu un show aerian de senzații. Numărul maxim de spectatori admis în piață va fi de 16.000.

Silviu Scrob, manager producție culturală Centrul de Proiecte Timișoara: „Este aceeași scenă pe care a urcat și Papa pe Câmpia Libertății de la Blaj și a deservit și evenimentul Summitului Consiliului European de la Sibiu. Scena va fi dotată cu lumini, un ecran pe fundal și două ecrane laterale.”

Localnic: „Am văzut că-i o scenă foarte mare, chiar remarcasem cu un prieten că-i o scenă excelentă. Aștept să văd ce se-ntâmplă și cred c-o să-mi placă. Am mai fost în capitale culturale și vă spun că atmosfera era superbă. Sper să fie la fel și-n Timișoara.”

Evenimentele artistice de vineri seară vor fi supravegheate de forțele de ordine. În total vor fi peste 300 de jandarmi, polițiști și polițiști locali. De asemenea, pompierii și cadrele medicale sunt gata în orice moment să intervină. În Piața Mărăști, situată în apropiere, va fi amplasat un spital mobil.

Codruța Vulcu, coordonator evenimente mari Centrul de Proiecte Timișoara: „Există câte o ambulanță la fiecare colț de piață, astfel ca-n cazul în care cineva are nevoie de ajutor, să poată fi în apropiere. Și, de asemenea, se instalează un spital mobil. Pentru a nu încărca secțiile de urgențe, se administrează un calciu, o vitamină dacă este nevoie.”

Peste 200 de voluntari, la Timișoara

Organizatorii primesc un ajutor consistent și din partea voluntarilor. Aurelia și Roxana sunt printre cei peste 200 de voluntari – unii veniți chiar din Japonia - care vor fi prezenți la eveniment.

Voluntare: „Rolurile principale vor fi direcționarea oamenilor, efectiv, ca să știe unde să se ducă, unde este main stage-ul. O să fim suportul lor aici și o sa fim destul de vizibili prin mulțime, așa că oricând pot apela la noi, la nevoie.”

Peste o sută de oficiali din 41 de țări vor veni la Timișoara. Vineri, de la ora 17, Opera Română va găzdui ceremonia de gală a Deschiderii Timișoara 2023, în cadrul căreia vor concerta și doi pianiști remarcabili: Andrei Irimia și olandezul Joep Beving.

În perioada 17-19 februarie, la Timișoara se vor desfășura peste 130 de evenimente culturale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE