Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

UE și NATO înființează un grup comun de lucru pentru a proteja infrastructura critică în fața sabotajelor

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Uniunea Europeană şi NATO au anunţat miercuri crearea unui grup de lucru comun pentru a îmbunătăţi rezilienţa infrastructurilor critice în faţa unor ameninţări precum sabotajele sau folosirea ca armă de către Rusia a livrărilor de energie, transmite EFE.

Ce va face grupul de lucru

''Astăzi punem în funcţiune un grup de lucru UE-NATO pentru protejarea infrastructurilor critice'', a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie comună cu secretarul general al alianţei nord-atlantice, Jens Stoltenberg. ''Este vorba despre un grup de lucru în care experţii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană vor lucra cot la cot pentru a identifica principalele ameninţări la adresa infrastructurilor noastre critice, vor examina vulnerabilităţile strategice pe care le avem şi, desigur, vor elabora principii-cheie pentru a ne îmbunătăţi rezistenţa şi vor propune măsuri paliative şi corective'', a explicat şefa Executivului european.

Von der Leyen, care a semnat marţi împreună cu Stoltenberg şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a treia declaraţie de cooperare între UE şi NATO, cu care vor duce colaborarea dintre cele două organizaţii la ''un nou nivel'', a declarat că, la început, grupul de lucru se va ocupa de patru sectoare: transport, energie, digital şi spaţial.

''Şi, desigur, vom informa statele membre şi pe aliaţii noştri de rezultate'', a adăugat ea.

Energia, o armă în mâinile Rusiei

La rândul său, Stoltenberg, care participă miercuri cu titlu excepţional la reuniunea Colegiului Comisarilor europeni, a afirmat că ''rezilienţa şi protejarea infrastructurilor critice sunt o parte-cheie a eforturilor noastre comune''.

Stoltenberg a amintit şi de utilizarea ca armă a energiei de către preşedintele rus Vladimir Putin şi de sabotajul suferit de gazoductul Nord Stream.

''Aşa că am căzut de acord să creăm un grup de lucru privind rezilienţa şi infrastructurile critice'', a adăugat el.

Care este obiectivul comun

Obiectivul este de ''a studia împreună cum să facem ca infrastructurile noastre critice, tehnologia noastră şi lanţurile noastre de aprovizionare să fie mai rezistente la posibilele ameninţări şi să luăm măsuri pentru a face faţă posibilelor vulnerabilităţi'', a insistat el.

''Va fi un pas important pentru ca societăţile noastre să fie mai puternice şi mai sigure'', a apreciat politicianul norvegian.

Cea de-a treia declaraţie de cooperare între UE şi NATO include ca noutate concurenţa geostrategică în creştere, problemele de rezilienţă şi protejarea infrastructurilor critice, tehnologiile emergente şi disruptive în spaţiu, implicaţiile schimbărilor climatice pentru securitate şi interferenţa şi manipularea informaţiei. 

Distribuie

Taguri