Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE îndeamnă Georgia să urmeze calea democratică spre aderarea la blocul comunitar

Așa-numita „lege rusă” riscă să pună în pericol ambiția Georgiei de a adera la Uniunea Europeană. Nu mai puțin de 12 state membre au cerut UE să clarifice dacă legea va duce la o eventuală suspendare a negocierilor de aderare.

Uniunea Europeană îndeamnă guvernul georgian să se mențină pe calea reformelor democratice pentru a adera la blocul comunitar, în timp ce parlamentul urmează să aprobe un proiect de lege care ar înăspri controlul asupra organizațiilor care primesc fonduri străine.

Luni, protestatarii s-au adunat în fața clădirii parlamentului pentru a protesta împotriva așa-numitei „legi rusești”, care este considerată în general drept o legislație de tip Kremlin, menită să înăbușe libertatea de exprimare.

„Până la urmă, Georgia este o țară candidată, sperăm, ne așteptăm și facem apel la autorități să revină pe calea europeană și să respecte toate angajamentele pe care și le-au asumat în mod voluntar atunci când au solicitat statutul de candidat pentru țara lor”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe, Peter Stano.

Mai mulți eurodeputați i-au cerut șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, să impună sancțiuni împotriva guvernului georgian. Comisia Europeană a condamnat, de asemenea, Tbilisi pentru folosirea brutală a forței împotriva politicienilor și jurnaliștilor din opoziție.

„A sosit momentul ca UE să spună «ajunge cu aceste jocuri duble»”, a declarat pentru Euronews John O'Brennan, profesor de politică europeană la Universitatea Maynooth din Irlanda și titular al catedrei Jean Monnet de integrare europeană.

„Nu poți să faci parte din procesul de aderare și, în același timp, să introduci o legislație care este complet în dezacord cu articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene; complet în dezacord cu angajamentul pe care guvernul georgian l-a luat față de Comisia Europeană”, a adăugat O'Brennan.

Proiectul de lege divizoriu, reintrodus de partidul de guvernământ Visul georgian, impune ca organizațiile media și cele necomerciale să se înregistreze ca fiind sub influență străină dacă primesc mai mult de 20 % din finanțare din străinătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE