Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE consolidează securitatea energetică a Republicii Moldova. Operatorii europeni vor crește livrările de energie electrică

Republica Moldova va primi mai multă energie electrică din țările Uniunii Europene, a anunțat Ministerul Energeticii de la Chișinău.

Creșterea livrărilor este preconizată pentru începutul lunii mai.

Operatorii europeni au convenit să crească comerțul cu energie electrică atât cu Republica Moldova, cât și cu Ucraina.

Ambele țări au sistemele energetice interconectate. Potrivit autorităților de la Chișinău, acest lucru va contribui la sporirea securității energetice a țării, dar va asigura și o mai bună integrare pe piața unică a Uniunii Europene.

Republica Moldova este printre țările cele mai afectate de invazia Rusiei în Ucraina. Din cauza bombardamentelor masive ale armatei ruse asupra infrastructurii ucrainene, Kievul a sistat exportul de electricitate în Republica Moldova.

Prin urmare, Chișinăul s-a confruntat cu mai multe pene, iar deficitul a fost acoperit cu importuri de urgență din România.

PE îşi reafirmă angajamentul faţă de aderarea Republicii Moldova la UE

De altfel, săptămâna aceasta, Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri, la Strasbourg, cu 555 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 26 abţineri, o rezoluţie în care afirmă că aderarea Republicii Moldova ar reprezenta o investiţie strategică într-o Europă unită şi puternică şi pledează pentru începerea negocierilor de aderare cu Chişinăul până la sfârşitul anului 2023.

Republica Moldova rămâne expusă presiunii ruse şi şantajului energetic, tulburărilor economice cauzate de războiul din Ucraina vecină, precum şi încercărilor susţinute de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european al ţării, notează PE în rezoluţia sa, salutând spiritul de conducere al preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, şi al autorităţilor ţării în abordarea acestor provocări serioase, informează un comunicat al Parlamentului European.

Eurodeputaţii îşi reafirmă, de asemenea, sprijinul pentru viitoarea aderare la UE a Republicii Moldova, ca urmare a solicitării ţării în 2022, recunoscând în acelaşi timp progresele guvernului în ceea ce priveşte reformele şi nivelul de aliniere la acquis-ul comunitar. Aceştia solicită ca negocierile de aderare să înceapă până la sfârşitul anului 2023, dacă Republica Moldova îndeplineşte cele nouă etape identificate de Comisia Europeană necesare pentru deschiderea negocierilor.

Între timp, PE solicită guvernului Republicii Moldova să continue cu fermitate agenda sa de reformă privind democraţia şi statul de drept, să avanseze în direcţia punerii în aplicare depline a Acordului de asociere cu UE şi a zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare, să combată criminalitatea organizată şi gravă la nivel internaţional şi transnaţional şi să continue eforturile de creştere a securităţii energetice a ţării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE