După mai multe negocieri și impedimente, cele 27 de state ale Uniunii Europene au convenit, în sfârșit, asupra celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni asupra Rusiei, ca răspuns la invadarea Ucrainei. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Salut acordul privind cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Lovim în inima mașinii de război a Rusiei. Vizăm sectoarele sale bancar, energetic și militar-industrial și includem un nou plafon dinamic al prețului petrolului. Presiunea este mare. Ea va continua până când Putin va pune capăt acestui război", a postat Ursula von der Leyen.
UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni pentru Rusia
Au existat probleme cu adoptarea acestor sancțiuni după ce Slovacia s-a opus. Guvernul lui Robert Fico a cerut garanții Bruxelles-ului privind importul de gaz rusesc și le-a primit. Iar Slovacia depinde în mare parte de aceste gaze ieftine, în timp ce Uniunea Europeană vrea „o ruptură totală” de aceste produse rusești până la finalul anului 2027.
Astfel, mai întâi este prevăzută o reducere a plafonului de preț pentru țițeiul rusesc exportat către țări terțe, stabilit de G7, la 47,6 dolari pe baril. Asta reprezintă o scădere de 15% sub valoarea pieței, dacă avem în vedere că plafonul anterior era de 60 de dolari pe baril. În plus, noul nivel va fi ajustat în funcție de fluctuațiile prețurilor petrolului.
Măsura vine ca o continuare a inițiativei G7 din 2022, care are ca scop limitarea veniturilor Rusiei din exporturile de petrol către China sau India, țări care cumpără cantităși enorme de la ruși. Acea inițiativă prevede și interzicerea companiilor de transport maritim și de asigurări care colaborează cu Rusia și care acum nu vor mai putea face exporturile peste acest plafon.
A fost sancționată chiar și o rafinărie de petrol deținută de Rusia în India, dar și două bănci chineze. Iar 105 nave din așa-numita flotă-fantomă au fost incluse de UE pe lista de sancțiuni. Asta înseamnă că aceste tancuri petroliere sunt interzise în porturile UE și nu vor mai avea acces la servicii oferite de Uniunea Europeană. Astfel, lista neagră a depășit 400 de astfel de nave.
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, spune că acest pachet este unul dintre cele mai puternice adoptate până acum.
„Vom reduce și mai mult bugetul de război al Kremlinului, vom ataca încă 105 nave ale flotei fantomă, pe cei care le facilitează și vom limita accesul băncilor rusești la finanțare. Conductele Nord Stream vor fi interzise. Vom continua să creștem costurile, astfel încât oprirea agresiunii devine singura cale de urmat pentru Moscova”, a spus Kaja Kallas.
Chiar și repornirea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică a fost prevenită prin noile măsuri.
Noul pachet de sancțiuni va afecta grav economia Rusiei și, pe cale de consecință, capacitatea de a continua războiul din Ucraina. Sunt interzise și tranzacțiile cu 22 de bănci rusești, ceea ce înseamnă că este sancționat și cel care ar face astfel de tranzacții. În plus, au fost impuse restricții pentru exportul de bunuri cu dublă utilizare și care ar putea fi folosite de Rusia în război.