Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii se întorc în estul ocupat. Până acum 6000 s-au întors la casele lor

În Ucraina, oamenii încep să se întoarcă la casele lor, chiar dacă acestea sunt în zone sub ocupație rusă. Până acum sunt șase mii, au calculat autoritățile. Cei care se întorc spun că nu s-au putut descurca în altă parte.

Convoaie de mașini traversează zilnic linia frontului

Ucrainenii se adună în singurul loc de-a lungul liniei frontului pe unde forțele ruse permit oamenilor să intre în zonele ocupate. Convoaie de mașini traversează linia frontului în fiecare zi pentru a se întoarce la casele pe care au fost forțați să le părăsească atunci când au venit trupele rusești.

„Desigur, îi informăm pe oameni că este un risc de securitate, iar convoiul este însoțit de experți în explozibili”, potrivit Mykola Shkrebtan, consilier la administrația militară din Zaporojie.

Au așteptat zile în șir

Cozile sunt mereu lungi în parcarea din Zaporojie. Unii au așteptat și zece zile înainte de a găzi loc într-un convoi.

Timofei avea patru luni când el și părinții săi au fost nevoiți să fugă de soldații ruși. Acum, familia sa a decis să se întoarcă. Capul familiei nu a reușit să își găsească de lucru în altă parte.

„Mama și sora mea încă locuiesc în orașul nostru natal și spun că dacă nu îi atingi sau provoci pe ruși, e ca și cum ai trăi o viață normală, acolo”, povestește Nadia, refugiată.

Este periculos să călătorești în teritoriile ocupate, dar oamenii vor la casele lor. În fiecare zi au voie să treacă 150 - 200 de mașini care se îndreaptă spre Donețk, Mariupol și Herson.

Înainte de a trece în teritoriile ocupate, poliția verifică dacă nimeni nu poartă arme, combustibil sau orice altceva care poate fi de folos pentru soldații ruși.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE