Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Directorul CIA, William J. Burns, a declarat că nu există dovezi care să sugereze că președintele rus Vladimir Putin este grav bolnav sau că ar suferi de cancer. William Burns a precizat că președintele rus pare chiar „prea sănătos”.

„Există o mulţime de zvonuri despre sănătatea preşedintelui Putin şi, din câte putem spune, este prea sănătos”, a anunțat Burns la Aspen Security Forum din Colorado. Tot el a precizat însă că afirmația „nu este o judecată formală de intelligence”. Cu alte cuvinte, reprezintă o concluzie proprie, neoficială, și nicidecum în numele instituției pe care o reprezintă.

Background-ul observației lui Burns este la îndemână: acesta a fost ambasador la Moscova între 2005 și 2008.

De altfel, șeful CIA a mai spus că propriile opinii ale lui Putin despre Ucraina, și mai ales cu privire la voința poporului ucrainean de a rezista invaziei ruse, se bazează pe „unele presupuneri profund greșite”.

„Putin chiar crede în retorica lui. L-am auzit spunând asta în privat de-a lungul anilor că Ucraina nu este o ţară adevărată. Dar, ţările adevărate ripostează, iar asta au făcut ucrainenii”, a declarat directorul CIA. 

Directorul CIA: Rusia a pierdut 15.000 de soldați în Ucraina. Sunt și 45.000 de răniți

Directorul CIA a mai spus că aproximativ 15.000 de soldați ruși au fost uciși până acum și aproximativ 45.000 au fost de răniţi de la debutul invaziei în Ucraina. În același timp, Burns a estimat că pierderile ucrainene au fost puţin mai mici. Și a precizat că armata rusă s-a adaptat după eșecurile tactice semnificative de la începutul invaziei.

Rusia a invadat Ucraina în februarie și după cinci luni a ocupat părţi din estul şi sudul ţării, dar a eşuat în scopul său iniţial de a cuceri Kievul. De atunci a pretins ca obiectivul său principal a fost eliberarea Donbasului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE