Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina va produce combustibil nuclear pentru a înlocui combustibilul rusesc pe piaţa UE

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, a vizitat fabrica unde se va produce combustibil nuclear pentru unitățile nucleare naționale și, ulterior, pentru exportul în alte țări, potrivit Ukrinform.

Oficialul a declarat că în Europa funcționează 17 unități VVER-440, iar acestea nu au încă o alternativă la combustibilul rusesc. Ucraina, la rândul său, a început deja producția de componente ale unităților de combustibil VVER-1000 și va începe în curând să producă combustibil pentru unitățile VVER-440.

Compania națională ucraineană de producere a energiei nucleare, Energoatom, implementează proiectul în cooperare cu compania americană Westinghouse.

Țările europene care s-au arătat interesate deja de tranziție

"Din păcate, multe țări europene rămân dependente de tehnologiile nucleare rusești. În același timp, Ucraina, după ce a renunțat la combustibilul nuclear rusesc, și-a schimbat unitățile nucleare cu combustibil nuclear de la producătorul american Westinghouse.

Republica Cehă, Slovacia, Finlanda și Bulgaria și-au exprimat, de asemenea, dorința de a face o astfel de tranziție. Iar pe termen lung, Ucraina poate deveni un furnizor de combustibil nuclear pentru aceste țări", a declarat Galușcenko.

Petro Kotin, președintele Energoatom, a adăugat că Energoatom intenționează să finalizeze planul de creare a propriei linii de producție de combustibil nuclear în trei ani.

"Ucraina este un lider mondial în domeniul energiei nucleare. Și astăzi, experții noștri în domeniul nuclear, împreună cu partenerii americani, lucrează pentru a scoate Rusia de pe piața mondială a tehnologiilor nucleare", a declarat Galușcenko.

Șapte unități de putere ale centralelor nucleare ucrainene, al căror unic operator este Energoatom, au fost complet schimbate pe combustibilul companiei Westinghouse Electric Sweden AB, care este un partener pe termen lung al companiei. Din 2024, toate cele 15 unități de putere ale centralelor nucleare ucrainene ar trebui să fie alimentate cu acest combustibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE