Ucraina va oferi date de telefonie mobilă în parteneriat cu Starlink al lui Elon Musk

Operatorul de telefonie mobilă Kyivstar a anunțat că va oferi conexiune la internet prin satelit direct pe telefoanele mobile până la mijlocul anului 2026, în urma unui acord cu Starlink, compania lui Elon Musk, scrie Euronews.com.

Potrivit Kyivstar, este prima companie din Europa care testează internetul prin satelit ce se conectează direct la telefon, fără antene sau echipamente speciale. Testele „direct to cell” (DTC) au început deja în colaborare cu SpaceX, compania-mamă a rețelei Starlink. În timpul testelor, telefoane mobile cu rețea 4G sau LTE s-au conectat direct la sateliți pentru a trimite și primi mesaje text.

Internet în „zonele albe” și sprijin în timpul războiului

Acest parteneriat le va oferi ucrainenilor acces la internet în „zonele albe” – regiuni fără acoperire mobilă clasică, cum sunt zonele montane sau rurale. Reprezentanții companiei spun că o astfel de conexiune este „deosebit de importantă în vreme de război, când infrastructura poate fi distrusă sau pot apărea pene de curent”.

Directorul general Kyivstar, Oleksandr Komarov, a confirmat pentru Reuters că serviciile mobile alimentate de Starlink vor deveni disponibile până la jumătatea anului 2026.

Starlink este folosit de civili și militari ucraineni încă din martie 2022, când Musk a livrat primele kituri în Ucraina. Însă utilizarea sa a fost marcată de controverse: Reuters relata în februarie că Musk ar fi amenințat cu deconectarea serviciului dacă Ucraina nu încheie un acord cu SUA privind mineralele critice. Musk a negat, spunând că Starlink „nu va opri niciodată terminalele” din Ucraina.

Alternativa europeană la Starlink

Uniunea Europeană analizează variante proprii pentru a înlocui Starlink în Ucraina. Printre opțiuni se află operatorul Eutelsat, companie franco-britanică cu peste 630 de sateliți pe orbita joasă a Pământului. Reprezentanții Eutelsat spun că oferă „aceleași capacități” de acoperire și viteză ca Starlink și că deja sprijină comunicațiile guvernamentale din Ucraina.

O altă alternativă este proiectul IRIS2 – o rețea europeană de 290 de sateliți care ar putea deveni operațională în 2028, mai devreme decât termenul inițial, 2030.

Nu este clar dacă extinderea Starlink va influența aceste planuri. Euronews a contactat SpaceX, Kyivstar, Eutelsat și consorțiul IRIS2, dar nu a primit un răspuns imediat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE